Експерт: Шофьорите трябва да имат нагласата, че започва есенно-зимният сезон

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
15:57 / 20.09.2013
2685
Шофьорите трябва да имат нагласата, че започва есенно-зимният сезон. Той може да бъде отложен известно време, но ние трябва да живеем с мисълта, че можем да посрещнем изненади и трябва да сме готови да ги преодолеем. Това заяви Койчо Русев - член на УС на АЕБТРИ и председател на Съюза на организациите в автомобилния транспорт и Националната транспортна камара. 

"Есенно-зимният сезон е изключително сериозен и анализите показват, че голяма част от катастрофите са именно в резултат на това, че няма нагласа у водачите, че условията са се променили", обясни Русев. 

Той посочи, че в резултат на сравнително ниските температури през нощта и високите температури през деня на много места особено около водните басейни, морето и реките се образуват мъгли. 

"Мъглите са сериозни препятствия, защото намаляват видимостта, а когато видимостта е намалена, това изисква от водачите повече внимание и възможности за по-бърза реакция. Мъглата се разпростира на около 20-30 см над земната повърхност. Ако ние искаме особено когато се движим нощно време, да преодолеем по-добре участъците, в които има мъгла и да не допуснем пътнотранспортно произшествие, най-важното е да си регулираме фаровете.

Късите светлини трябва да бъдат регулирани така, че голяма част от светлинния лъч да минава в ниската част, за да може там където няма мъгла, той да не се разсейва и да осветява добре пътя", коментира Койчо Русев. 

По думите му, друго важно условие през есента и зимата е изправността на чистачките и миещите устройства на автомобилите. 

"Наслагването на капчиците роса от мъглата води още допълнително до затрудняване и намаляване на видимостта. И ако чистачките не почистват добре и течността за тях не е подходяща за зимни условия, ние ще сме затруднени да преценим с каква скорост да се движим и е възможно да допуснем пътнотранспортни произшествия", каза още Койчо Русев.


Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Бойко Борисов ще води листата на ГЕРБ в Пловдив
Заснеха торнадо по Черноморието
Голям пожар на 30 км от Пловдив затвори магистрала "Тракия"
Километрично задръстване се образува на "Кулата"
Министър Илков: Спряхме контрабандата с америций след акцията в П...
Земетресение до България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).