ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Експерт: Тегленето на бърз кредит от човек, който няма спешна нужда от пари, е безумно
Автор: Георги Иванов 10:10 / 24.06.2024Коментари (0)4061
©
Хората, които стигат до теглене на бърз кредит, обикновено не се интересуват, не четат условия, просто подписват нещо. Договорът може да е за 1000 лева, а в последствие да се окаже, че вече дължат 10 000. Това каза Елена Михайлова – мениджър в небанкова институция, в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

Причините за вземане на бърз кредит са най-различни. Случаите, в които хората прибягват до бързи кредити, защото финансовите им възможности не стигат, за да свързват двата края, според нея са оправдани. "В много държави това се нарича "кредит до заплата". Това са пари, които трябва да използваш за кратко, да теглиш малки суми и да се стремиш при следваща заплата да ги погасиш веднага", обясни Михайлова.

Все по-често обаче има случаи, в които финансово грамотни хора с хубави професии и доходи, изкушени от рекламите, че взимането на кредит се случва много бързо и лесно, решават да прибегнат до него, заяви тя. "От тези институции много често после им се обаждат за втори, за да им предложат по-висока сума, и става спирала, от която после няма излизане", посочи Елена Михайлова.

Рискът при бързите кредити е огромното оскъпяване, което е двукратно или трикратно. "Тегленето на бърз кредит от човек, който няма спешна нужда от пари, е безумно. Това не са пари, които да използваме за прищевки. В един момент ти се оказваш с повече задължения, отколкото доходи имаш", подчерта експертът.

Едва в 15% от случаите те могат да помогнат на потребителите на бързи кредити, които са се обърнали към тях за помощ в последствие, призна Михайлова. "И то само ако имат официални доходи и са успели да погасяват всичките си задължения редовно. Много често стигаме до случаи, при които клиентите ни се налага да се разделят с някакъв актив, дори да продадат дома си понякога или да го заложат като обезпечение в друга институция, за да могат да се измъкнат и да обединим няколко кредита. Това правим понякога – опитваме се с един потребителски кредит от банка да обединим всички задължения, които са натрупани. За съжаление вече и банките са малко по-рестриктивни и когато клиентът има повече задължения, те не искат да ги обединяват. Имали сме клиенти с над 50 бързи кредита. Там вече наистина няма как да помогнем“, допълни експертът.

Институциите за бързи кредити са много и най-различни. Някои от тях проверяват кредитното досие на клиентите си и изискват поръчител, но друга част – не. "Някои въобще не са лицензирани. В момента Комисията за защита на потребителите е контролен орган и ги проверява за злонамерени практики към потребителите“, обясни Михайлова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: