Експерт: В България плащаме пет пъти по-скъпа енергия от Германия, Гърция и Румъния

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:37 / 12.09.2024
2559
Всеки четвърти българин не може да си позволи отопление през зимата. Увеличават се членовете на клуба – енергийно беден, а голям процент от семействата попадат и в непопулярната категория – скрита енергийна бедност, която се отличава с потребление, недостатъчно за нуждите на домакинството.

"Вече съществува дефиниция "енергийно беден". Няма управленски действия за реализацията за механизмите за компенсиране на енергийната бедност. Отговорната държавна институция не е определена от правителството. Тя трябва да се заеме с канализирането на процеса – регистрацията на бедните, включването на общините в този процес. Няма да могат да бъдат използвани огромните средства, предвидени по специалния климатичен фонд, който Европейската комисия е създала със специален регламент. Въпросът с енергийната бедност касае Министерството на енергетиката, както и Министерството на труда и социалната политика", коментира в студиото на предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS енергийният експерт Иван Хиновски.

 

По негови думи помощи се дават и в момента, но те не са свързани със системата за категоризиране на енергийно бедните домакинства. "От 2026 г. идва периодът на либерализация на електроенергия и цените ще се покачат драстично. Няма да има защитена цена за потребителите. Нашата енергийна система е неподготвена за подобно нещо", каза още Хиновски.

Енергийният експерт обясни, че в бъдеще всички хора ще искат да купуват ядрена енергия, защото тя е устойчива и евтина. "В момента в България плащаме пет пъти по-скъпа енергия от Германия, Гърция и Румъния", каза Хиновски.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Бимбалов: Истината е, че Джокович не си поръча чалга заради себе ...
Пловдивски лекари се борят за живота на бебе, след като майка му ...
Разкостиха Бебо Халваджиян
Шофьори зареждат гориво само в следобедните часове и така пестят
Експерт коментира платежните системи след приемането на еврото
Лена Бориславова: колегите от РСМ по вътрешнополитически причини ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).