Експерт: В България ще остане пущинак, няма да можем да си засеем нивите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:50 / 04.09.2023
6438
Няколко милиарда лева харчи България всяка година за закупуване на семена от внос, казва проф. дсн Николай Ценов - българският селекционер на десетки сортове пшеница, повечето от които са със звучни женски имена, започващи с почти всички букви на азбуката ни, цитиран от БТА.

Говорим за 11 млн. декара пшеница, почти 9 млн. декара слънчоглед, между 4 и 6 млн. декара царевица и около 1 млн. декара ечемик. От всички тези необходими количества семена за около 25 млн. декара делът на българските семена е много малък, коментира ученият, чийто живот преминава в едно от световните хранилища на прехраната на човечеството - Добруджа.

В добрите си години Институтът по пшеница и слънчоглед, сега под името Добруджански земеделски институт, Генерал Тошево, е продавал по пет хиляди тона семена пшеница, годишно.

Представете си, че в сегашната критична ситуация, в условията на война, една или две години да няма внос на семена, какво ще се случи в България - няма да можем да засеем нивите, ще остане пущинак, коментира ученият.

Авторитетният български селекционер и автор и съавтор на над 60 сорта пшеница е вписан в "Златната книга на Патентно ведомство на Република България" на 4 юни 2008 г. Професионалните му интереси на обхващат селекцията и агротехниката на пшеницата, качеството на зърното и устойчивостта му на болести.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Великобритания призова гражданите си да напуснат Ливан
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза за зимата
ЦИК опроверга твърдения за изборите
Удрят ни дъждове и гръмотевици
Експерт: Ако се докаже българска следа в атаката по "Хизбула", мо...
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).