Експерт: В саламите ни има захар, много нишесте и растителни добавки - бихте ли искали да ги ядете

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:50 / 23.01.2023
7602
"Активни потребители" с проучване на 25 марки колбаси с цел да се разбере какво точно съдържат сегашните салами и доколко се различават от автентичната рецепта.

Според д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" анализът е показал, че сегашните салами са много далеч от оригиналната рецепта. "Съвременните аналози са много далеч от оригинала. Според нашата класация само в един имаше захар, в огромното мнозинство има нишесте и растителни добавки като например фибри. Те са упоменати в етикета. Това нещо едва ли бихте искали да го консумирате. За да не се вложи месо, се влагат такива алтернативни съставки", заяви пред NOVA News той.

По думите му може да има натиск от страна на държавата да се спазва БДС.

"Искаме по-голямо качество и безопасност на храните, БАБХ трябва да упражни по-силен контрол и анализ за съответствие между съдържание и етикет. Разчита се на съвестта на производителите да опишат съдържанието. Много голямо влияние могат да окажат големите търговски вериги. Призовавам хората да четат етикетите", посочи Иванов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Директорът на "Гранична полиция": Миналото лято беше най-тежкото ...
Тома Биков: Ако утре изберат Силви Кирилов, "Да, България" ще се ...
Политическите сили в парламента са декларирали съставите на парла...
Предприемач: Бедните българи губят между 5 и 12 млрд. лева всяка ...
Борисов: Ако съм на мястото на Делян Пеевски, ще си преместя цент...
Кметицата на най-бързо развиващото се и богато село в България по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).