ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Експерт каза какво да направи всеки, който иска заплатата да му е по-висока
Автор: Йоланда Пелова 17:32 / 31.07.2024Коментари (1)2628
© Фокус
Средната работна заплата тази година нараства с около 10-12%, като се очаква ръстът й да се запази и през следващата година. Това се дължи на динамиката на пазарните механизми, което заедно с намаляването на инфлацията води и до по-висока покупателна способност на българина. Това каза главният икономист на КНСБ д-р Любослав Костов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

По думите му минималната работна заплата в България е най-ниската в целия Европейска съюз и реално с нея българинът може да си купи най-малко стоки и услуги, давайки за пример, че с минимална заплата в България може да се закупи 8 пъти малката потребителска кошница, а в Германия с тяхната минимална заплата може да се закупи около 33 пъти тази малка потребителска кошница. Това според него означава, че разликата в цените не може да обясни разликата в доходите и в минималните и средните равнища на доходите, а разликата в производителността на труда също не може да обясни разликата в заплатите, тъй като ако германеца произвежда два пъти повече от българина, то той получава 4-5 пъти повече от българина.

"Има определени дисбаланси, които ръстът на минималната заплата затваря през последната една-две години откакто се направи този механизъм. Той трябва да съответства на заплатата за издръжка и на много други индикатори, които се записани в Директивата за адекватни минимални заплати, но за момента това е, което имаме,“ посочи той и добави, че от 1 януари съгласна формулата минималната работна заплата трябва да е около 1 080 лева, което ще бъде между 15 и 17% ръст.

Според икономиста емпирични сведения доказват, че когато минималната работна заплата нараства, неравенствата и безработицата намаляват, заетостта се увеличава, т.е. има икономически и социални ползи от това увеличаване. Българската икономика се приближава към средноевропейските стойности в много макроикономически показатели, като БВП, като ниво на заплащане. Има и позитивен ръст на заплатите през последните две-три години, но за съжаление високата инфлация не ни позволи да догонваме толкова, колкото ни се иска, обясни той: "Ако искаме да се доближим до средноевропейските стойности, трябва да регистрираме реален икономически растеж от поне 3,5-4% всяка година.“

Любослав Костов подчерта, че за момента сме доста далече от еврозоната и не изпълняваме критериите не само заради инфлационния критерий и политиката на еврозоната, но има и чисто неформални критерии, като доходи, като равнище на покупателна способност, които не са част от Маастрихтските критерии, но когато Комисията решава дали една страна да влезе в еврозоната или не, ги гледат тези неща.

"Няма държава, която да е че станала част от т.нар. "Клуб на богатите“ в еврозоната с по-малко от 500 евро минимална заплата. Това е най-малкото, което можем да направим. И аз се надявам това нещо да се случи с по-силен и по-организиран труд. Според мен ключът към това нещо е членство в профсъюзи и сключване на колективни трудови договори, каквато препоръка има и Европейската комисия. Ако искате вашата заплата да е поне 12% по-висока - да направят синдикат, да сключат колективен договор със своя работодател. ЕК насърчава това, директивата изисква 80% покритие и държавата трябва да изготви план следващите години как ще достигне 80%, разбира се, заедно с нас, като представители на работниците и служителите, но бъдещето е това. Ако капиталът е организиран и силен, трудът също трябва да бъде силен и колективен, за да може да може антагонизма между труда и капитала да се балансира взаимо", обясни Костов. 

 Относно липсата на 200 000 работници в България и внасянето им от трети страни главният икономист на КНСБ смята, че е много по-добре първо да се обърнем към българската диаспора от съседните нам страни, като Украйна, Беларус и т.н., и чак след това да се внасят работници от Индия и Пакистан.

"Трябва да се грижим първо за българския работник, да му даваме конкурентни и адекватни заплати, съответстващи на издръжката на живота, на инфлационните процеси, на конвергенцията към другите страни и народи, към които се стремим, и едва тогава когато сме осигурили тези условия на труд, дали сме необходимото заплащане и въпреки това не ни стигат хората, тогава да се обърнем към граждани от трети държави,“ категоричен е главният икономист на КНСБ Любослав Костов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 31.07.2024 г.
0
 
 
За да дадеш такава заплата!.... Трябва да му осигуриш начин Да я Заработи! Иначе псамо ще подклаждаш Инфлация и Обезценка на Стойностите!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в Русе
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Български национален отбор по футбол
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: