ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Експерт каза кога противоградните ракети имат ефект
Автор: Георги Иванов 09:47 / 04.06.2024Коментари (0)1599
©
За да има ефект от противоградното въздействие, градоопасните облаци трябва да започнат да се обработват в техния начален стадий на развитие, съгласно определени критерии. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" инж. Валери Ценов в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

"Обработката започва, когато частта от облака, която трябва да бъде засята, попадне в обсега на ракетната площадка. В случая с градушката, паднала над първомайското село Искра, облакът се е формирал извън защитаваната територия. Когато вече е било възможно градоносният облак да бъде обработват, той вече е бил с формиран град, обясни експертът. "Въпрос на време е било кога и къде ще падне. По облака са изстреляни 70 ракети от пет площадки и стрелбата е ограничила образуването на нов град. Затова няма друго пострадало селище след село Искра", поясни инж. Ценов.

Всички 11 командни пунктове и 262 ракетни площадки на Агенцията за борба с градушките са поставени в денонощно дежурство и с готовност за стрелба, увери той. "На всеки 4 минути нашите радари обновяват информацията. Всички ракетни площадки са заредени и се поддържат с необходимото количество ракети. Непрекъснато се доставя допълнително количество от командния пункт. На площадките постоянно има хора в готовност за стрелба", заяви инж. Валери Ценов.

Градушките са характерни за месеците март, април, май и юни.

В нашите географски ширини във всеки облак, от който вали дъжд, има ледени кристали, но при определени условия те могат да нарастват до градови зърна. Това се случва, когато има определени условия. "Когато облаците са много мощни и с голяма височина – те достигат до 18 км, има отрицателна температура във височина, има наличие на силни възходящи потоци и голяма водност в тези възходящи потоци", изброи експертът.

Целта на всички противоградови защити в света е да се предотврати нарастването на наличните в облака ледени кристали. "Едната концепция, която се нарича "полезна конкуренция", инжектира нови ледообразуващи ядра в областта на образуване на градовите зародиши, които в последствие нарастват до изкуствени градови зародиши, а водата се разпределя между тях и естествените. Ние създаваме изкуствен град, за да конкурираме вече образувалите градови зародиши и да не позволим истинските зародиши да станат големи от тази влага.

Така те ще станат повече, но по-малки, и падайки надолу в положителните температури ще се стопят до дъжд и град с по-малки размери. При втората концепция се стремим да намалим подхранващите облаци преди те да се слеят с основния. Тук е важно да се подчертае, че при борбата с градушките се засява не конкретния градоопасен облак, а областта, която го подхранва с вода. Тази област обикновено се намира в периферията на самия облак и невинаги попада в границите на защитаваната територия", обясни изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките.

За извършване на противоградна защита с ракети преди всяко въздействие се иска и се получава разрешение от Центъра за координирано използване на въздушното пространство. "Едва след получаването на разрешение имаме право да стреляме ракети. От ЦКИВП може да ни бъде забранена стрелба, ако има някакво средство във въздуха, което не търпи отлагане и трябва да премине през защитаваните територии. Всяка ракетна площадка има определени забранени сектори за стрелба – към градове, към големи населени места, към промишлени, военни обекти, магистрали", допълни инж. Валери Ценов.


Още по темата: общо новини по темата: 40
29.06.2024 »
28.06.2024 »
27.06.2024 »
27.06.2024 »
26.06.2024 »
25.06.2024 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: