ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Експерт каза с какво са пълни кренвиршите и колбасите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:58 / 21.11.2023Коментари (7)21445
©
Какво съдържат кренвиршите и има ли въобще месо в тях? Този въпрос вълнува от години всички българи.

Месо има в кренвиршите, заяви за "Телеграф“ изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България д-р Диляна Попова.

"Нали никой не очаква, че в малотрайните колбаси се слага филе и бонфиле? В тях се влагат обрезките от оформянето на месото. Тези видове месо се използват за производство на малотрайните колбаси“, обясни тя и поясни, че кренвиршът е пастетна маса.

"За да е такава структурата му, той се смила на машина и след това се смесва със солта, подправките, добавките, за да се получи тази хомогенна маса, която е като пастет“, обясни д-р Попова.

Тя добави и че няма нищо странно в това, че кренвиршите в хладилник на следващия ден се сбръчкват и променят цвета си. Салам "Камчия“, който също е малотраен салам, но той има структурирани парчета месо и сланина.

"Те се виждат. Те са заложени в стандартите, които се прилагаха преди 1989 г.“, коментира тя. Директорът коментира още, че само от соев протеин не може да стане колбас. "Това, което влагат, е до 5% и той се слага за спойка“, уточни Попова.

Колбаси

Изпълнителният директор обясни, че прясното месо у нас не достига за месопреработка и затова се налага да се взима от Европа. "Купуваме, защото ни трябват определени мускулни групи. При производството на шпекови салами, на луканки, на суджуци се използва месо от бут, месо от плешка“, посочи тя. 

Вкус

Д-р Попова признава, че вкусът на колбасите, с които са израснали поколения българи, днес са различни, но според нея това е напълно нормално и има логично обяснение за това. "Породите, които използваме преди 1989 г., имаше порода бяла българска свиня, сега използваме други породи животни, които имат различен вкус.

Въпреки това нашите колбаси имат много по-добър вкус от много от чуждите европейски колбаси“, смята тя. По отношение на това, че всяка партида не е еднаква, директорът заяви, че няма как всяка да е една и съща и това се дължи на различното количество подправки и даде за пример дори солта, която винаги соли различно, докато количеството, което се слага, е еднакво.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на bigi
премахни филтъра

Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 21.11.2023 г.
+1
 
 
А един мармот увива шоколада ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Пловдив през 2024 година
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
Коледно-новогодишни празници 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: