ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Експерт обясни големите грешки, които се правят при приготвяне на домашна ракия | ||||||
| ||||||
Това е и времето, в което случаите с отровени с изключително опасния метилов алкохол завишават броя си, отбелязват медици и го сочат за свръхтоксичен елемент, чиято употреба от едва 10 мл. може да доведе до трайна загуба на зрението на консуматора. “Един от най-големите рискове е може би концентрацията на алкохол в домашната ракия. Тя може да варира значително над позволеното от закона и да бъде много по-висока от тази на търговските продукти. Това увеличава риска от алкохолна интоксикация. Да не говорим, че може да съдържа какви ли не други токсични съставки." Това заяви за “Труд news" Йордан Чорбаджиев, председател на Националната лозаро-винарската камара. Той отбеляза, че в домашната ракия може да се съдържат вредни вещества като фузеловото масло. “То може да предизвика главоболие, гадене и повръщане. Друг сериозен риск е отравянето с метил алкохол. Като председател на Националната лозаро-винарска камара по никакъв начин не мога да толерирам “гаражното производство" на ракия и алкохолни продукти. То не само, че ощетява държавата с милиони левове, но и излага на риск всички консуматори. В предишните две години над 50% беше обемът на нелегалното производство", отбеляза Чорбаджиев. “Основни фактори за опасно съдържание в домашната ракия са на първо място неотделянето на костилките, както и оставяне на изгнили плодове. Това е основна предпоставка за наличието на метанол в ракията", категорична е инж. Галя Михайлова, ръководител на Изпитвателната лаборатория към Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки. “Основна грешка на хората е, че си оставят материала да се развали, т. е алкохолът да премине в оцетна киселина. А ако плодовете ферментират заедно с костилките и тази смес се държи дълго време преди да се дестилира, се отделя циановодородната киселина. Естерите като етилацетат пък са по-вредни и от метанола. Неведнъж в лабораторията са постъпвали проби на домашна ракия с рекордните 20 000 г./хл естери, които превръщат питието в отрова", заяви експертът. Пояснява, че ако джибрито мирише на оцет значи, че е тръгнало да се разваля. “Когато има повече алдехиди миризмата е на ацетон, а когато има повече естери мирише остро и на кисело", пояснява специалистът. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Лесен трик за почистване на гуменото уплътнение на пералнята
11:37 / 06.11.2024
Снегът идва на 13 ноември, на места до минус 5
08:22 / 06.11.2024
Издадоха важно предупреждение за 7 ноември, ще засегне и Пловдив
21:47 / 06.11.2024
Банка ДСК с официално изявление
15:00 / 08.11.2024
Финансов възход очаква 4 зодии
15:48 / 06.11.2024
Вчера навърши 64 години
15:05 / 06.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета