Експерт от БАБХ: Плодовете се обработват с вещества на восъчна основа
"Подлежат на обработка най-вече цитрусовите култури, които идват от по-далечни разстояния. За да се транспортират по-дълго време, се налага тяхната обработка. Веществата, които се използват за обработка на плодовете, са безопасни. Има европейско законодателство което казва с какво могат да се обработват. Това са най-вече вещества на восъчна основа", обясни пред БНР д-р Татяна Николова, началник отдел в Българската агенция по безопасност на храните.
"Плодът изглежда като гланциран", добави още тя.
Плодовете на пазара са съобразени с изискванията на това законодателство и са обработени само с разрешени добавки, оцветители, консерванти, увери тя.
По думите й контролът е както при влизане на стоките в страната, така и в търговската мрежа.
Ако плодовете са обработени с някакво вещество, то трябва да присъства на етикета при етикетираните храни. Ако няма такъв етикет, може да искаме информация от търговеца, заяви д-р Николова.
Достатъчното измиване на плода може да отстрани веществата, с които е извършена обработката, посочи тя.
"Старателното измиване на плодовете води до безопасна храна на нашата трапеза".