Експерт по киберсигурност за най-новата заплаха: Трябва да ъпдейтваме своевременно софтуера и приложенията си

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:33 / 13.09.2024
15043
Нов вид кибератака заля електронните пощи на стотици потребители у нас. Писма от името на реална фирма подвеждат, че съдържат данни за направена поръчка. Само че, ако се следват стъпките в писмото, пощата и всички данни в нея могат да бъдат откраднати от киберпрестъпници.

Чрез една такава атака може да бъде открадната не само електронната поща, но и профили в социалните мрежи, кореспонденция с лични данни, банкови карти.

Експертът по киберсигурност Любомир Тулев го нарече злоупотреба с доверие. "Това е вид манипулация. Използва се фишинг с един от най-известните провайдъри на пощенски услуги. Пише, че имате пратка, а като кликнете на линка, отивате на страница, която изглежда като истинската. Изписва се съобщение, че сте се отписали от пощата си и ако искате пак да влезете, трябва да последвате линка. Когато го направите и попълните потребителското си име и паролата, хакерите влизат и крадат данните, които съдържа личната ви пощенска кутия. Сред тях може да са плащания, онлайн идентичност и данни за профили в социални мрежи", обясни той пред Nova News.

По думите му индикаторът е в домейна - т.нар. - url бар. "Ако има разминаване с истинската ни пощенска кутия, не бива да се подвеждате. Фишинг мейлите се делят в три категории - с текст за проверка от институция - те са придружени с външен фалшив линк. Втората включва тези с прикачен файл, който всъщност е зловреден. Ако го отворим, данните на компютъра ни могат да бъдат откраднати. Третият е с писмата от името на фирми", посочи Тулев. 

Според него можем да се защитим от хакери онлайн като нямаме доверие на никого и ъпдейтваме своевременно софтуера и приложенията си.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Бимбалов: Истината е, че Джокович не си поръча чалга заради себе ...
Пловдивски лекари се борят за живота на бебе, след като майка му ...
Разкостиха Бебо Халваджиян
Шофьори зареждат гориво само в следобедните часове и така пестят
Експерт коментира платежните системи след приемането на еврото
Лена Бориславова: колегите от РСМ по вътрешнополитически причини ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).