Експерт посочи причината, поради която банки, летища и телевизии спряха работа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:10 / 19.07.2024
2812
Банки, летища, телевизии и всякакви други компании са спрели работа по целия свят, вкл. в България, заради бъг в т.нар. EDR (съвременен антивирусен софтуер) Crowdstrike Falcon. Всички компютри и сървъри с Windows и Crowdstrike са дали "син екран", което спира работата на организациите. Това пише в социалните мрежи бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, IT специалист и депутат.

Може ли да направи нещо държавата? Накратко - не. И не бива. Дори най-добрите планове за устойчивост допускат спиране на системи и трябва да има готовност за бързо възстановяване. В случая всяка организация зависи много ръчни действия по изтриване на един лош файл на всички компютри и от това Crowdstrike да поправят своя бъг.

Могат да бъдат взети технологични мерки в дългосрочен план - напр. операционните системи да подобрят механизмите за връщане към последно стабилно състояние. Със сигурност трябва този инцидент да бъде повод за по-адекватни механизми за устойчивост на критични системи.

Моето мнение е, че технологични въпроси като този трябва да бъдат оставени на саморегулацията, освен в случаите, в които системно и дългосрочно саморегулацията води до негативен резултат. В случая смятам, че технологичната индустрия ще се поучи от този срив.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия"
След полицейско преследване хванаха нелегални мигранти в Бургас
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Черната кутия на падналия самолет край Граф Игнатиево ще бъде раз...
Пожар в локомотива спря влака София-Варна
МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).