ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Експерт прогнозира увеличение на цената на хляба
Автор: ИА Фокус 10:40 / 22.10.2024Коментари (0)2145
© Plovdiv24.bg
Ако бъде върната 20-процентната ставка върху хляба от 1 януари, цената му ще се увеличи много повече от 20%, защото между нашата доставна цена и 20-те процента ДДС, което взима държавата, има една търговска надценка, която слагат търговците. Това каза председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова. 

В резултат на въвеждането на нулевата ставка върху хляба и брашното браншът е излязъл от сивия сектор, допълни тя. Към момента цената на хляба е изключително устойчивата. При връщане на 20-проецнтната ставка от 1 януари обаче хлябът и брашното ще започнат да поскъпват непредвидимо, предупреди Кукушева.

"Ако нулевото ДДС отпадне, това ще доведе до честа промяна на цената на хляба. Ние нямаме никакво отношение към формиране на крайната цена. Ние работим с доставни цени, които са много различни от това, което плащат потребителите. Това са взаимоотношения между политици и потребители. Тези отношения ще се определят от факта дали нулевата ДДС ставка ще остане да действа като работеща социална мярка, или тя ще бъде върната на 20% от 1 януари 2025 г.", обясни председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Според бранша нулевото ДДС на хляба и брашното трябва да бъде запазено, защото благодарение на него е бил решен огромният проблем със сивата икономика в сектора. "То пряко влияе върху бюджета на българските потребители. В цял свят и най-вече в Европейския съюз цените на храните са с диференцирана ДДС ставка. В повечето държави тази ставка за хляба е нулева", посочи Мариана Кукушева.

В България никога не е имало дефицит на хляб и няма и да има, тъй като страната ни е производител на пшеница, заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тазгодишната реколта на пшеница е около 6,8 милиона тона, от които за вътрешно потребление се използва около 1 милион тона, а останалото количество се продава на борсата. "Тази година пшеницата има изключително високи протеинови качества, защото слънцето беше силно, беше суша, а това е добър фактор за изпичане на пшеничните зърна", поясни Кукушева.


Още по темата: общо новини по темата: 60
21.11.2024 »
20.11.2024 »
20.11.2024 »
20.11.2024 »
20.11.2024 »
20.11.2024 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Димо Алексиев хванат пиян зад волана
Зима 2024/2025 г.
Войната вУкрайна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (5403) 59%
Не (2940) 32%
Не мога да преценя (874) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: