Експерти: Винаги купувайте 4 еднакви гуми за колите си

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
13:36 / 01.12.2013
4595
Много от водачите на автомобили не могат да си позволят нови гуми или решават да спестят средства, като заложат на гуми втора употреба. Покупката на такива крие големи рискове. В повечето случаи търговците на употребявани гуми продават добре изглеждащи на външен вид с видимо добър грайфер, но на много по-ниска цена от същите като размер, но нови. Това има своето логично обяснение. По всяка вероятност употребяваните гуми с добър грайфер наистина не са изминали много километри, но са стари като дата на производство. Престояли са по складове или са били на автомобил, който дълго време не е каран. В тези случаи гумите са изгубили еластичността си и далеч не осигуряват същото сцепление както, когато са били нови.

Задължително при покупка на употребявани гуми погледнете годината на производство, отбелязана отстрани на всяка гума. Ако не видите тази дата, тъй като много често тя е заличена, значи със сигурност гумите са по-стари от препоръчителните до 3 години. Освен това, преди да купите дадени гуми, вижте марката и модела им, проверете ги в интернет от кога и за какъв период са се произвеждали и лесно ще хванете предполагаемата им възраст, тъй като производителите на гуми сменят моделите почти ежегодно. Може да закупите гуми втора употреба на един или два сезона, например от приятел или близък човек, който държи винаги да кара с нови гуми. Дори и да не са с първоначалния грайфер тези гуми са на не повече от 1-2 години и в тях има още живот.

Освен това винаги купувайте четири еднакви гуми и проверявайте дали съответстват на препоръчителните за вашия автомобил. Не залагайте на комплект, който не е за колата ви само защото се продава изгодно. Когато карате с употребявани гуми, винаги имайте едно наум, че те са с понижени експлоатационни характеристики, което означава по-ниско сцепление на пътя, по-дълъг спирачен път и по-нестабилно пътно поведение при вземане на завои с висока скорост. Ако все пак сте принудени да купите евтини гуми втора употреба, карайте поне една идея по-внимателно, предвиждайте си повече място за спиране, което означава да спазвате по-голяма дистанция, и не шофирайте екстремно бързо. Ако карате рядко автомобила си, проверявайте налягането в гумите според предписанията на производителя, тъй като особено през лятото и през зимата от стоене гумите се разширяват или съответно свиват и налягането в тях понякога се отклонява драстично от нормите.

Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (10)
Още новини от Национални новини:
Президентът: Днес се разделяме с двама достойни летци
Аптекар: Поставянето на вендинг машини за лекарства е потенциално...
Атанас Атанасов: Не знам за какво говори Борисов, провалът на рот...
Явор Колев: Кибервойната може да доведе до загубата на човешки жи...
Доц. Наталия Киселова се кандидатира за депутат
Лекар: Молбата ми е да сте внимателни с тези безкрайни реклами


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).