Емил Келеведжиев: Българският отбор показа голяма хомогенност

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:17 / 19.09.2004
2476
Това каза ръководителят на българския национален отбор по информатика, който се завърна от международната олимпиада по информатика в Атина с един златен и три сребърни медала. След златния ни медалист на малко разлика следват тримата ни сребърни медалисти, които са с почти еднакви резултати, добави Келеведжиев. По думите му много малко отбори могат да се похвалят с такава хомогенност в подготовката. Той даде пример с английския отбор, участник от който е спечелил абсолютното първо място, но в същото време е имало и участник, който е останал без медал.
Както Plovdiv24.com писа, Владимир Недев от Варненската математическа гимназия спечели златно отличие, а Рангел Доков от пловдивската математическа гимназия, Валентин Михов (Варна) и Светослав Колев (Русе) - сребърни медали.
Според момчетата задачите не са били много трудни и са се доближавали до тези, които се дават на националните олимпиади у нас. най-силните им съперници са били унгарците и китайците.
Учениците са се готвели самостоятелно или в школи. През лятото подготовката на момчетата е водил студентът от Масачузетския университет Галин Цанов.
Емил Келеведжиев поясни, че олимпиадата е била в два състезателни дни. Всеки ученик е трябвало да реши по три задачи в продължение на пет часа като е разполагал с компютър със среда на програмиране, без право да ползва учебни пособия или интернет. Преди всеки от двата дни ръководителите на отборите са подбирали задачите чрез гласуване, а проверката на решенията е била автоматична.
Министерството на образованието и науката е осигурило основното финансиране на отбора, но за купуването на самолетни билети се е наложило да се търсят допълнителни средства. Били са набавени от кмета на Варна Кирил Йорданов, директора на Математическата гимназия в Пловдив Кирил Атанасов и Центъра за научно и техническо творчество в Русе, уточни Келеведжиев.
Следващата международната олимпиада ще бъде в Полша. Отборът, който ще участва в нея, ще бъде определен след цикъл от национални състезания- национална олимпиада в три кръга и три национални турнира, каза Емил Келеведжиев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Задържаха двама от най-известните автокрадци у нас
Гаранцията само на хартия, отказват ремонт на техника
Акция в имоти на депутата Джейхан Ибрямов
Тежка катастрофа с джип на "Гранична полиция", двама полицаи са р...
Малко е нагла: Диона отиде на плаж в Дубай вместо да се яви в съд...
"Гранична полиция" получи 60 нови високопроходими автомобила


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).