Ендокринолог: Забравете за готовите сосове, полуфабрикатите, безалкохолните напитки, чипса и сладките изделия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
10:45 / 30.01.2024
4850
Популярният ендокринолог Екатерина Янг говори за това кои са най-вредните храни на масата през зимата, както и на кои трябва да наблегнем и задължително да присъстват в дневното ни меню.

Тя даде своите препоръки и и съвети в канала си в социалната мрежа Telegram. Специалистът е категоричен, че през студените месеци е задължително да се избягват храни с т.н. "празни калории".

Янг посочи 5 групи продукти, които категорично трябва да забравите - това са готовите сосове, полуфабрикатите, безалкохолните напитки, чипса и сладките изделия тип понички. Ендокринологът обръща внимание и на храните с висок гликемичен индекс като зърнени продукти, бял хляб.

Екатерина Янг също напомня да се въздържате от консумация на плодове и зеленчуци, които не са сезонни.

Като особено полезни за консумиране са коренът от магданоз, целина, цвекло, ряпа, моркови, жълта ряпа, алабаш, изброи Янг и добави, че кореноплодните са източник на добри въглехидрати. В същото време те се отличават с "богатия си витаминно-минерален състав", който помага за попълване на дефицитите.

Експертът смята, че през зимата на масата трябва да има задължително и сезонното кисело зеле. В допълнение към високото съдържание на витамин С, то спомага за подобряване на жлъчния поток и усвояването на желязото от организма.

"Киселото зеле увеличава броя на добрите бактерии и намалява броя на лошите. Също така е много ефективен срещу кандида", допълни специалистът.

Също така в списъка със здравословните зимни храни влизат тиквата и цитрусовите плодове.

"Тиквата е източник на бета-каротин и фибри. Цитрусовите плодове повишават киселинността на стомашния сок, така че подобряват храносмилането", заключава експертът.

Виж коментарите (10)

Още по темата (539):
27.06.2024 Наближава срокът за подаване на заявления за помощите за отопление – критериите, на които трябва да отговаряте
28.05.2024 Оцеляването й е истинско чудо, след като лекарите й дават само 5% шансове за възстановяване
21.04.2024 Снегът отново е тук!
01.04.2024 Край на ски сезона, време е за плаж
01.04.2024 ЕVN: Спираме парното в Пловдив
25.03.2024 Познаха: Женският месец с нов каприз - сняг вали в Родопите
Още новини от Национални новини:
Не минавайте край Кресна, изберете друг маршрут!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Чужденци направиха брутален филм за АМ "Тракия"
По-добре не доближавайте до кървавото езеро, опасно е


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).