Ешерихия коли дебне в салатите

Автор: Георги Кирилов
Коментари (0)
15:07 / 29.04.2019
4484
Салатата е основен компонент от българската трапеза. Но защо едни зеленчуци, отгледани в градината, са по-вкусни от тези, които можем да намерим на пазара? Дебнат ли ни опасни бактерии в салатите? Според проучване, направено с помощта на микробиолога Сергей Иванов, в повечето салати има Ешерихия коли.

Пробите за проучването са взети в София от 4 пазара и няколко големи магазини. В 11 от 18 салати има Ешерихия коли. Тези бактерии са индикатор за фекално замърсяване. Това се получава от торовете или от поливане със замърсени води. Тази бактерия има много опасни щамове, които могат да бъдат смъртоносни. Торенето с органична тор върна много заболявания от миналото. Симптомите от натравяне с Ешерихия коли започват с разстройство", обясни гостът на "България сутрин".

Иванов подчерта пред Bulgaria ON AIR, че салатите, които са произвеждани с органична тор, трябва не само да се измият, но и да се дезинфекцират.

"Това може да стане с накисване на зеленчуците във вода и добавяне на някаква киселина – като това може да бъде и сок от лимон. БАБХ няма задължение да следи кой използва тор и дали правилно се компостира. Можем да се предпазим като не купуваме много мръсни, чисто на външен вид, салати", коментира той.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Ученик взе в ръката си граната, после звънна в полицията
Световноизвестен архитект разработи визия за Бузлуджа като светов...
Петков: Беше чест да работя и с двамата, но решението е окончател...
Кметът на Сандански: Трагедията е голяма
НИМХ с последна прогноза какво нахлува до часове
Десислава Атанасова ще пише решението на КС за ВСС


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).