ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ето как да подготвим автомобила си за зимата
©
Зимата е колкото красива, толкова и понякога недолюбвана от милиони хора по света. Едни не я харесват заради студа, други заради високите сметки за ток, а трети защото денят тогава е прекалено къс. Този сезон обаче не се харесва и от не малко шофьори и причините за това са не една и две. Всички ние, които имаме коли се сблъскваме със смяна на гуми, по-висок разход на гориво и трудно размразяване на прозорците в студените сутрини. Как обаче да подготвим любимия си автомобил за зимата ще разберем детайлно в следващите редове, а след това може да опитаме късмета си.

Как правилно да подготвим колата за зимата?

Зимата е опасен сезон за шофиране и всеки знае причините за това. Асфалтът е хлъзгав и крие безброй предпоставки за произшествия. Именно заради това доста хора предпочитат да не използват колите си през този сезон, заради техни лични страхове. Има обаче няколко неща, с които можем да направим шофирането си през зимата в пъти по-безопасно, за да стигнем до красиви гледки високо в планината например. А сега нека не губим повече време и да разберем как да си осигурим спокойно шофиране през снега в минусовите температури и как да подготвим колата за зимата по най-добрия начин.

Сдобиване с животоспасяващите зимни гуми

Доста шофьори подценяват значението на зимните гуми и избягват да си купуват такива или пък ги сменят с нови прекалено рядко. Не малко хора смятат, че летните гуми с голям грайфер или всесезонните такива вършат достатъчно добра работа. Истината обаче е съвсем друга и всеки професионален шофьор ще потвърди това. Дори и по-евтините зимни гуми се представят в пъти по-добре от летните гуми или всезезонните.

Задачата на гумите за зимни условия е да се справят безпроблемно с рязка смяна на движение или нуждата от бързо спиране на автомобила. Това са все неща, с които другите видове гуми не умеят да се справят. Затова нека не пестим средства за зимни гуми и да се оборудваме с тях навреме, преди да е станало късно.

Имаме ли нужда от смяна на акумулатора?

Именно акумулаторът създава най-честите проблеми при зимни условия. По време на минусовите температури на всеки от нас се е случвало да не успее да запали колата си. Това се случва, ако акумулаторът ни е доста стар и вече върши своите задачи трудно. Ето защо е добра идея да го проверим през лятото или есента и ако е вече не е надежден – да го заменим с нов. В наши дни акумулаторите вече са значително по-достъпни и има доста бюджетни варианти.

Смяна на водата в казанчето с антифриз

Да, водата е значително по-евтина от антифриза, но тук отново не трябва да сме пестеливи. Сигурността е на първо място и е добре да не забравяме това. За да сменим антифриза с вода обаче, е нужно да го направим в сервиз или с помощта на специален уред. Не е добра идея да смесим останалата в казанчето вода с антифриз, защото отново рискуваме да навредим на автомобила си. Всичко звучи още по-лошо, когато споменем, че липсата на антифриз означава и липса на парно в колата, което е меко казано ужасен сценарий, пише carinfo.bg.

Трябва ли да се погрижим за филтрите и маслото?

Зимата влияе лошо на маслото в двигателя и това не е тайна за никого. Ниските температури го сгъстяват, което не е добър вариант за работата на двигателя. Ето защо е добре да сменим маслото си след зимата, особено ако вече сме навъртели нужните за това километри. Смененият пък преди зимата въздушен филтър, ще ни помогне да се справяме по-успешно със изпотяващи се прозорци. Освен всичко самото парно ще функционира значително по-добре и това ще се забелязва.

Какво да правим с чистачките и течността за почистване на прозорците?

Не малко хора тотално игнорират знаците, които техните чистачки им дават. За съжаление огромен брой шофьори сменят чистачките си много рядко и то чак когато са вече пред разпадане. През зимата гумата на чистачките се втвърдява допълнително и това прави почистването на стъклото почти невъзможно, особено от остарелите и захабени чистачки. Ето защо е важно да си купуваме нови редовно и да следим за тяхното изправно състояние.

Течността за почистване също е от огромно значение и е задължително да бъде зимна. Само тогава тя може да ни позволи да си изчистим прозорците, без да се притесняваме дали течността не е замръзнала. Нека не забравяме, че колкото и незначителна да ни изглежда работата на чистачките, те всъщност са в състояние да спасят живот или да отнемат такъв, ако са в неизправност.

Заключение

Сигурни сме в едно – всеки, който вземе под внимание предоставените по-горе съвети за това как да подготвим колата за зимата, ще си гарантира правилното и безпроблемно функциониране на колата си през неприятните зимни дни. Освен това вероятността да се окажем закъсали на пътя ще намалее поне няколко пъти. Все пак е важно да не подценяваме зимните условия и е задължително да шофираме нащрек, както и винаги с едно наум. Малко по-високата скорост ще ни заведе до крайната дестинация едва няколко минути по-бързо и не си заслужава да рискуваме. Както гласят известните електронни табла по пътищата – "Карай внимателно – някой те обича“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Катастрофи в България
Процедурата за избор на нов главен прокурор
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: