ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ето кои българи получават най-хубавите заплати
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:35 / 04.10.2023Коментари (2)5356
© Plovdiv24.bg
След година на галопираща инфлация, посоката на кривата най-накрая се промени. Инфлацията започна да пада осезаемо, а заплатите нараснаха. Какво обаче означава това за нас?  Какви възнаграждения получаваме, кои са най-доходоносните сектори, в които да си търсим работа, и кой всъщност търси повече - работодателите работници или безработните работно място? Отговор на въпросите дава "Числата на седмицата" по Нова телевизия. 

След като оставихме в историята по-голямата част от 2023 г., е време за анализ. По-високи заплати и по-ниска инфлация. Това показват изчисленията на Националния статистически институт. 

Инфлационният шок, който преживя страната ни, а и не само нашата, през миналата година отминава. Годишната инфлация за месец август е 7,7%, като за пръв път от година и половина пада под 8 на сто. Ако направим сравнение с годишната инфлация за същия месец миналата година, тогава е била 17,7%. Работещите хора поискаха компенсация за по-високите цени и логично заплатите бяха повишени. Разликата между средната работна заплата през второто тримесечие на тази година и същия период на миналата - днес взимаме с 227 лева повече. 

Страната ни се оказва накрая на класацията за Европа. Има обаче и добра новина. И тя е, че през миналата година България е била на първо място по ръст на средна заплата от държавите членки на Европейския съюз, които не са в еврозоната. Ето какво изчисляват от Евростат: през 2022 г. средно на час европейският работник е получавал по 30 евро и 50 цента, като разликата между най-добре платените и тези на опашката е огромна.

Докато в Люксембург и Дания, които са в началото на класацията, са плащали по около 50 евро на час, в България сме получавали  8 и 20. Непосредствено преди нас са румънците с евро и 30 повече. От всички държави членки, които не ползват евровата валута, нашите заплати са се повишили най-много – с над 15%, като тенденцията е това да продължи. След нас са унгарците и румънците, а най-малко увеличение на заплатите са получили в Дания, където също не ползват евро, но по собствено желание.

Освен инфлацията, все по-осезаемият глад за кадри е другият ключов фактор, който принуждава работодателят у нас да вдига заплати. Ако не го направи, рискува да загуби служителите си, заради друга по-добре платена работа, било то у нас или в чужбина. Така че и когато работодателят не изгаря от желание да ни плаща повече, той често просто поддава на пазарния натиск, дори с ясното съзнание, че това би могло да намали печалбата му.

През второто тримесечие на годината най-голямо увеличение на заплатите са имали работещите в сферата на електрическата, топлинната енергия и горивата, в сферата на строителството и в тази на транспорта. Увеличението е с между 17 и 22% в сравнение със същия период миналата година.

Най-доходоносно, очаквано, е създаването и разпространението на информация и творчески продукти. Секторът е първенец от известно време насам. Към него спадат най-вече информационните технологии и други информационни услуги. Но този вид дейност се допълва още от издаването на печатни издания и музика, както и от производството на филми, радио и телевизионни предавания.

Средната заплата там е над 4700 лева. Над 3 хиляди пък е възнаграждението на ангажираните в един от отраслите, в които работят най-малко хора – електроенергетика, топлофикация, газоснабдяване и горива. Най-ниска средна работна заплата получават работещите в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, а малко повече от тях – макар също под 1500, взимат в селското, горското и рибното стопанство. 

Само преди дни над 30% от промишлените предприятия се оплакаха, че именно недостигът на работната ръка затруднява дейността им. Въпреки това, в преработващата промишленост остават ангажирани най-много от работещи – над половин милион души от всички 2 милиона и 900 хиляди работещи в България. Следва търговията и ремонтът на автомобили, която дава хляб на 480 хиляди човека. Най-малко пък са заетите в областта на добивната промишленост и недвижимите имоти.

Работещите българи на възраст между 15 и 64 години са над 2 милиона и 800 хиляди – коефициентът на заетост е 70% и повечето от тях работят в частни  предприятия. Ако анализираме данните на националната статистика, стигаме до заключението, че вероятността да работиш е най-голяма, ако си мъж на възраст между 45 и 54 години. Най-много от всички работещи са именно в тази възрастовата група. Друг фактор се оказва придобитото висше образование – почти всички висшисти в България работят, като броят им достига близо 1 милион, особено ако са от София. 

Какво има от другата страна - кои от работещите българи са най-малко? Това са жени на възраст от 15 до 24 години, с начално образование. Едва 30 хиляди от тях имат работа. При живеещите във Враца коефициентът на заетост е 55%.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.10.2023 г.
0
 
 
То инфлацията може да пада, ама цените не падат! Растат си нагоре! Инфлацията е все едно ускорение, а цените са скорост! Ускорението и да падне, скоростта си остава. Така че стига с тези глупости за инфлацията - когато цените почнат да падат, тогава ще е новина. Сама по себе си инфлацията не е нищо!
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 04.10.2023 г.
0
 
 
Тази Статистика е твърде Обща и Шаблонна! Което не създава представа за истинските проблеми!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пловдив - с най-мръсен въздух в ЕС
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: