Еврокомисарят: 1 януари 2007 г. е реалистична дата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:19 / 14.10.2005
1192
Министър–председателят Сергей Станишев разговаря с еврокомисаря по разширяването Оли Рен, който е на еднодневно посещение у нас.

Срещата премина в конструктивен и диалогичен дух, който винаги е бил характерен за отношенията между българското правителство и Европейската комисия, тъй като тя е основният ни партньор в процеса на подготовка за присъединяване към ЕС, отбеляза премиерът. По време на разговорите те са обсъдили изпълнението на ангажиментите, поети от страната ни в процеса на преговорите.

Министър-председателят информира еврокомисаря за съществения напредък, постигнат от България през последните два месеца, в които правителството и парламентът са работили на високи обороти за приемането на законодателството във всички важни и чувствителни области за ЕС, в които България има проблеми. Той подчерта пред еврокомисаря готовността на правителството за много активна по-нататъшна работа – не само преди публикуването на Мониторинговия доклад, а най-вече след него – на базата на ясните индикации за постиженията на България и за ангажиментите, които ще трябва да реализира, за да бъде добре подготвена за членството в ЕС. Това преди всичко е в интерес на страната ни, изтъкна премиерът Сергей Станишев.

От името на еврокомисаря по разширяването Оли Рен и на Европейската комисия той получи уверенията, че е реалистично да изпълним задачите си в периода до пълноправно членство – 1 януари 2007 г. Премиерът заяви, че в процеса на изпълнение на ангажиментите България ще си взаимодейства тясно с ЕК, защото така може да се фокусира върху приоритетните за ЕС въпроси, които са важни преди всичко за българското общество.

Очаквам наред със забележките, които са естествени за Мониторинговия доклад, оценяващ периода от ноември м.г. досега и най-вече прилагането на законодателството, да получим и окуражаващи сигнали за бъдещата дейност на цялото ни общество, за да бъдем заредени с необходимия оптимизъм, допълни премиерът Сергей Станишев. Той увери Оли Рен, че България ще свърши своята работа и на тази основа ще очаква да бъде третирана справедливо, а не да падне жертва на вътрешните проблеми в ЕС и в някои от страните-членки.

От своя страна еврокомисарят Оли Рен също оцени срещата с премиера като много конструктивна и практична. Изразих задоволство от новото коалиционно правителство, което има широка парламентарна подкрепа, защото смятам, че това е важно за гладкото приемане та законите, свързани с членството на България в ЕС, подчерта той. Всеобхватният доклад, който ще представим на 25 октомври, отбелязва съществения напредък на България в процеса на интеграция през последните години и месеци като същевременно отбелязва и недостатъците, които трябва да бъдат преодолени, допълни той. Според Оли Рен чувствителните сфери са свързани с реформата в съдебната система и борбата с организираната престъпност и корупцията.

Еврокомисарят по разширяването изрази пред премиера убеждението си, че Европейската комисия и правителството са партньори, които ще работят заедно за покриването на критериите. Тази цел е напълно постижима, но за да бъде постигната трябва да се положат енергия и усилия, каза още Оли Рен.

В отговор на журналистически въпрос министър-председателят Сергей Станишев припомни, че проблемите в съдебната сфера са от 15 години и всеобщата констатация на политическите партии и на гражданите е, че тя не е достатъчно ефективна, прозрачна, бърза и справедлива. Затова е необходима съдебна реформа. Гласуваният в НС НПК е важна стъпка в тази насока, каза още премиерът и допълни, че съдебната реформа не се изчерпва с този закон и разглеждането на други подобни законопроекти в НС предстои. Министър-председателят подчерта, че за него е важно администрацията да бъде по-ефективна, прозрачна и в служба на гражданите и затова в новото коалиционно правителство е създадено специално ново министерство на държавната администрацията и административната реформа.

Борбата с корупцията се нуждае и от кампанийни мерки и строг контрол и най-вече от опростяване и изясняване на правилата, ограничаване на условията, които създават корупцията. Това е и ще бъде приоритет на българското правителство и на управляващата коалицията, не защото ЕС или ЕК го изискват, а защото организираната престъпност, корупцията, неефективността на администрацията и съдебната система затрудняват нормалното развитие на българското общество и българската икономика, смята премиерът.

“Ние сме в една лодка и гребем в една и съща посока” каза в заключение министър-председателят Сергей Станишев и отново подчерта, че правителството вижда в ЕК свой достоверен партньор.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Много панелни сгради в големите градове са достигнали своя предел...
Втори самолет с евакуирани българи от Ливан кацна у нас
Известен българин: Изнемогваме! Много скоро ето това ни чака
Знаете ли какво е "инфодемия" и как да се предпазите?
Нова атракция във Велинград, призоваха гражданите да не крадат па...
Вторият самолет за евакуация на българите от Ливан кацна в Бейрут...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).