ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Фермер: За нас бюрокрацията е много по-трудна, отколкото работата в оборите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:35 / 13.10.2024Коментари (2)3191
©
Българското овче саламурено сирене става все по-търсено в Европа. А Франция иска български агнета за своя пазар. Това разбраха над 90 български фермери, които посетиха най-голямото животновъдно изложение на Стария континент, което се проведе преди седмица във Франция.  

Веселина Найденова и съпругът ѝ вече 20 години гледат овце. Започват с 20 животни, а сега се грижат за над 800. Семейството беше част от българската делегация на животновъдното изложение във Франция, където разбират, че сме много назад – технологично, законодателно и като цяло – професионално.

"Там генетиката е на много високо ниво. Води се селекция, а в България се случва много по-трудно. Фермите са механизирани, модернизирани", обясни Веселина пред NOVA.

За да е модернизирано овцевъдството във Франция, местните животновъди са направили нещо много просто – сдружили са се в кооперативи.

"България е на опашката в ЕС по сдружаване, а това единствената алтернатива за всички малки и средни животновъдни стопанства. Въпросът е, че ние нямаме законодателства. Във Франция дори една от големите банки е собственост на фермерски кооператив", обясни Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Кооперативът във Франция решава най-големият проблем, който имат българските животновъди – бюрокрацията.

"За нас бюрокрацията е много по-трудна, отколкото работата в оборите. Има много нерви и гонене на срокове", допълва Найденова

Обсъдена и възможност за кръстосване на френски месодайни породи с български млекодайни овце, което би било полезно и за двете страни. А българската овца е харесана, защото дава от двете по много. Затова Франция иска наши агнета.

Ако започне износ на български агнета за Франция, то това би било потенциален проблем отчетоха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

От бранша се единни затова как най-добре да си партнират европейските с българските овцевъди – с млечни продукти, които били високо ценени.

"Средната цена на млечни продукти в този регион беше над 20 евро. Над 80 процента от производството на такива сирена в България – от овче и козе мляко - е за износ. Голяма част от тях са за Западна Европа. Основният клиент на България за овче сирене е Германия. И то не трябва да е само емблема за износ, а да е емблема за България", обясни Симеон Караколев – съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Ами барабар с овците и към Франсето бе ,селяци!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Избори в САЩ
51-ото Народно събрание
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (5578) 59%
Не (3051) 32%
Не мога да преценя (899) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: