ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Фонд ще връща у дома закъсали туристи при фалит на туроператор
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:02 / 30.08.2013Коментари (0)1275
© Plovdiv24.bg
Идеята за създаване на гаранционен фонд, който да връща в страната закъсали туристи при фалит на туроператор, ще обсъди икономическото министерство с туристическия сектор. Целта е фондът да плаща нощувките за платени ваканции и да организира прибирането у дома на клиенти на туроператори с финансови затруднения. За създаването му ще бъдат инициирани промени в Закона за туризма, след като бъдат съгласувани с бранша, каза зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев.

Идеята е държавата да осигури регулаторната рамка, а индустрията и туроператорите сами да попълват необходимия годишен финансов минимум във фонда. Реакцията на кабинета идва, след като на група туристи, закупили почивка с компанията "Валери 90", се наложи да платят сами последната си нощувка в британската столица, преди да се върнат у нас. Те обаче не могат да търсят парите си от застрахователя QBE, защото туроператорът бил предупреден да не организира почивката заради финансовите си затруднения. Така клиентите могат да търсят парите си от собственичката на "Валери 90" Валентина Атанасова. Тези пари, около 2700 евро, те трябва да търсят от мен, заяви Атанасов.

В момента полицата "професионална отговорност" е гарант предимно за туроператора, който организира ваканции, че в случай на финансови затруднения парите за предплатените и провалени почивки ще се поемат от застрахователя. В същото време на клиентите, които вече са тръгнали за някъде и не могат да се върнат, обикновено се налага сами да платят втори път за завръщането си или за нощувките, тъй като застраховката не може да се активира мигновено. След това клиентите трябва да търсят парите си от застрахователя или от туроператора. За последните 3 години от регистъра на туроператорите са заличени 260 компании. Затова от години се говори за създаването на гаранционен фонд като своеобразна взаимоспомагателна каса, който да плаща на минутата в случай на проблем с престоя и връщането на туристите.

Очаква се със закон да се инициира създаването му от страна на туроператорите и вноската в него да зависи от оборота и предлаганите услуги. След като плати за връщането на родни туристи в кризисна ситуация, фондът ще търси парите си обратно от туроператора или от застрахователя. Ако в края на годината събраната във фонда сума не е използвана, за следващата няма да се плащат вноски. Зам.-министърът Бранимир Ботев вече е възложил проверка за това колко са некоректните туроператори, които продължават да развиват дейност. Той ще настоява да се създаде и Единен център за информация, който своевременно да подава сигнали при проблемни ситуации като тази с "Валери 90".

Източник: в. Стандарт








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
Софка заминава
15:22 / 21.09.2024
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в София
България в еврозоната
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да (1130) 54%
Не (828) 40%
Не мога да преценя (134) 6%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: