Габриела Руменова: Пропионалдехидът може да увреди репродуктивната система

Автор: Георги Иванов
Коментари (0)
11:29 / 05.06.2024
1957
Забраненият за употреба химикал пропионалдехид е открит в шампоани, балсами, душ гелове, парфюми, тоалетни води, кремове на световни марки в редица държави от Европейския съюз. Най-вероятната причина е производствена грешка. Това каза Габриела Руменова от "Ние, потребителите" в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

Пропионалдехид е засечен в продукти във Франция, Испания, Германия, Италия. Химикалът е много опасен за здравето, подчерта Руменова. "Той може да доведе до увреждане на репродуктивната система, до алергии, до нарушения в зрението. Отдавна е известно, че това химично съединение е вредно и абсолютно забранено за влагане в козметиката", обясни тя.

Изтеглянето от пазара на опасните продукти вече е започнало, но Руменова препоръча потребителите да следят регистъра на доказано опасните забранени стоки на Европейската комисия Safety Gate. 

"Там всеки от продуктите присъства със своето изображение, наименованието на брандовете и баркода, номера на самия продукт, по който може да се идентифицира, че е от въпросната проблемна партида. Когато говорим за стоки от европейски производители или вносител на територията на Европейския съюз, той може да бъде задължен да изтегли всяка една стока, за която е доказано по безспорен начин, че не съответства на действащите за територията на европейското икономическо пространство стандарти, регламенти, директиви, и да я унищожи", обясни експертът.

Габриела Руменова посъветва потребителите да обръщат внимание на това кой е производителят и вносителят на съответната стока, особено ако е от страна извън Европейския съюз. 

"Потребителите също трябва да бъдат отговорни, когато закупят дадена стока, да я съхраняват правилно, спазвайки указанията, да следят срока и начина на съхранение“, допълни тя.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Не минавайте край Кресна, изберете друг маршрут!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Чужденци направиха брутален филм за АМ "Тракия"
По-добре не доближавайте до кървавото езеро, опасно е


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).