Гагаузов налага нови условия за “Тракия”

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:04 / 31.07.2006
1342
Има няколко непреодолими проблема по договора за изграждането на автомагистрала "Тракия", които трябва да изчистим с концесионера, за да може да стартира строителството. Това съобщи министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов вчера.

Според него по време на започващите в средата на август преговори с концесионера - българо-португалския консорциум "Автомагистрали", ще бъде поставено условието гаранциите по изграждането на автомагистралата да бъдат поети основно от концесионера, а не от държавата. Причината е, че това изискване е записано в новия Закон за концесиите. Освен това трябва да бъде изчистен финансовият модел, който да отговаря на изискванията на ЕВРОСТАТ, каза Гагаузов. Той добави, че вече е изпратил тези въпроси до ръководството на консорциума "Автомагистрали" , но все още не е получил отговор.

Според разчетите на строителното министерство единият вариант е да бъде преразгледан договорът с избрания през май 2005 година фирма концесионер, а ако това не стане, да бъде открита нова процедура.
Гагаузов обеща още магистралите "Тракия" и "Марица" да бъдат построени до края на мандата на правителството, а останалите - "Струма", "Хемус" и "Черно море" щели да са готови до 2015 година.
Министър Гагаузов каза още, че в момента се обсъжда въвеждането отново на пътен данък, който да замени винетките, които бяха въведени през 2004 г. Работи се по няколко варианта, включително за запазване на винетките и въвеждане на пътен данък, добавиха от финансовото министерство.

Според един от проектите за ползването на второкласната и третокласната републиканска пътна мрежа ще се плаща пътен данък, а за преминаването по магистрали и първокласни пътища ще е необходимо закупуването на винетка.

За притежателите на автомобили остава и данъкът за колите, както и задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Трябва окончателно да решим по какъв начин да стане облагането, така че да избегнем проблема с неплащането на пътни такси от собствениците на камиони с натоварване над 12 тона на ос. Нямаме обаче намерение да увеличаваме размера на пътните налози, твърди министър Гагаузов.
Според директивите на ЕС трябва да отпаднат винетките за пътища втори и трети клас. Така най-вероятно за догодина винетките ще важат за магистрали, първокласни и малка част от второкласните -общо около 3000 км. Сега винетки се плашат за 19 300 км шосета, коментираха от фонд "Пътища".

Според експерти в случай, че договорът за концесия на автомагистрала "Тракия" започне да се изпълнява, ще отпадне необходимостта от винетки, а на тяхно място за новопостроените участъци ще се събират ТОЛ такси. Информацията е на вестник "Сега".

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
В Бургас спасиха премръзнало бебе, изхвърлено на улицата
Първи данни от черната кутия: Ниска височина е погубила двамата п...
Българинът не сяда на масата без месце
Правителственият самолет кацна в София с евакуираните българи
Има определени условия, за да получаваме допълнителния "клас прос...
Подхвърлиха бебе пред къща в Южна България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).