"Гардиън" за чинията на Бузлуджа: Един ден ще бъде признат за футуристичен шедьовър

Автор: Гено Петров
Коментари (1)
11:22 / 12.12.2023
17037
Комунистическия монумент Бузлуджа попадна в любопитна класация на "Гардиън". Английското издание изброи 6 внушителни паметника из целия свят, които пътниците може да видят отдалече, докато се пътуват с кола, влак или кораб.

Ето какво пише "Гардиън":

"Невъзпят и неясен, този "щаб" на българската комунистическа партия от 1981 г. несъмнено един ден ще бъде признат за футуристичен шедьовър, а очертанията му по-скоро приличат на огромна самолетна контролна кула - символ на надежда, която човечеството някога е влагало в бетона и технологиите".

Той стои като някаква огромна древна глупост на върха на гол 1432-метров връх източно от прохода Шипка в Стара Планина, един същински Стоунхендж, неопетнен от никакви заобикалящи елементи.

Не толкова отдавна авантюристично настроените пътешественици можеха да се качат вътре и да видят огромните мозайки, изградени от 35 тона кобалтово стъкло – Карл Маркс се взираше във вас като някоя Озимандий.

Сега те се консервират и реставрират за бъдещо отваряне като атракция за посетители.

Останалите обекти в класацията са Замъкът Конуи в Уелс, Хаурския мост в Индия, Пирамидите в Гиза, Статуята на Свободата и Дърамската катедрала.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Полк. Елин Алексов за авиокатастрофата край Граф Игнатиево: Карти...
Студ на кристали, вижте градусите тази сутрин
Нов протест при фармацевтите
Мъгливо утро със слани, но слънце следобед
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
Известен психиатър: Психиатрията е единствената специалност без к...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).