ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
"Газпром" може да обяви, че пренася само неруски газ, за да не плаща на България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:32 / 23.10.2023Коментари (1)1362
©
Транзитът на газ на българо-турската граница не е намалял през последната седмица, след като с решение на Народното събрание от 13 октомври се въведе такса за внос и транзитен пренос на руски газ в България от 10 евро/MWh, което предизвика гневни реакции от Сърбия и Унгария. Таксата се дължи от мрежовия оператор "Булгартрансгаз", като се очаква каква ще е реакцията на "Газпром", която използва мрежата, и предстои да се разбере какъв ще е механизмът за събиране на таксата. Това коментира Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество, в ефира на предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Може да се опитат да представят този газ за неруски, ще се иска някакъв сертификат за произход. В Турция идва газ и от Азербайджан, и от Иран, и "Газпром" може да кажат "този газ е наш, но не е руски, а с друг произход". Мярката важи само за руския газ."

Прогнозите са - при запазване на сегашните обеми - България да получава около 2 млрд. лв. на година от преноса на руски газ, а руският газ да стане по-неконкурентноспособен спрямо алтернативни източници за Европа и да се орежат приходите за Москва.

Възможно е Унгария да се опита да оспори решението в Съда на ЕС, но обосновката на "Булгартрансгаз" е за force majeure, подобно на обосновката на "Газпром" при спирането на доставките на газ за България през 2022 г. заради искането плащанията да бъдат в рубли, обясни Димитров.

"Сходен е случаят. "Булгартрансгаз" може да кажат - да, в договора не пише нищо за тази такса, само че ние сме българска компания и се съобразяваме с българското законодателство. Има налице force majeure. Най-добрият вариант - и може би целта - е "Газпром" да не увеличи цените за Сърбия и Унгария, не намали транзита през България, а просто намали своята печалба."

Разпространението на конфликти, при които Китай и Русия се противопостявят на Запада, създава все повече възможности за сближаване на Пекин и Москва. Макар Русия да не е част от китайската програма "Един пояс, един път", руският президент Владимир Путин присъства на годишния форум на инициативата в Пекин, за да покаже близостта си със Си Дзинпин.

"Основният икономически пробив, на който Путин се надяваше, не се случи и този път - Китай да се съгласи на строителството на газопровода "Силата на Сибир 2". На няколко срещи поред това не се случва", и близостта на Путин и Си засега не се реализира като увеличени икономически възможности, каза Димитров.

Войната на Израел срещу "Хамас" в Газа разшири конфронтацията на Запада срещу анти-западните сили, като една от целите беше да се провали дипломатическото сближаване на Израел и Саудитска Арабия, което щеше да е неприемливо за Иран, каза Димитров.

"Арабските държави нямат друг избор, освен да вземат страната на палестинците... "Хамас" няма сили да се противопостави на Израел; въпросът е дали и до каква степен Иран ще активира своите проксита да атакуват Израел, като основно се гледа към "Хизбула" в Ливан. Тя е в пъти по-силна от "Хамас" и получава директна военна, политическа и финансова помощ от Иран."

Според Димитров, Иран ще възпре пълномащабни действия на "Хизбула", която ще пострада значително при директна конфронтация с Израел.


Още по темата: общо новини по темата: 194
16.02.2024 »
23.01.2024 »
11.11.2023 »
10.11.2023 »
01.11.2023 »
29.10.2023 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Поредния експерт - гений. Тъпи ли са ,не четат ли ? Турски поток има 2 тръби идващи от Русия. Всяка с по 15,75 милиарда кубика капацитет. Едната е за Турция ,другата е за Транзит който минава през България за Сърбия и Унгария и други държави . Та тази тръба втората НЯМА връзка с Турция защото е собственост на Газпром до българската граница. И няма как газта да е друга при положение ,че идва от Русия и минава под Черно море без връзка с други газопроводи. Първата тръба пак е на Газпром ,но до излизането на тръбата на сушата. И двете тръби нямат реверсивни способности. Тоест газта тече само в една посока! И всякакви опити да шикалкавят ,че газта не е руска ,за са си спестят таксата е повод ,да спрем газта за приятелчетата им в Белград и Будапеща. А за газ да не се притесняват. Турция и Гърция може да им доставят през нас :))) Ще плащат и ще си траят. Както на нас ни изнудваха и се базикат ,сега да ги видим.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Европейско първенство по футбол 2024
50-ото Народно събрание
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: