ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ген. Бойко Борисов изнесе доклад пред 22-та Европейска конференция на Международната асоциация на полицейските ръководители
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:24 / 24.05.2005Коментари (0)1905
©
Главният секретар на МВР генерал-лейтенант Бойко Борисов е на посещение в Париж по покана на генералния директор на националната полиция на Франция. Той участва в 22-та Европейска конференция на Международната асоциация на полицейските ръководители (IACP). “Глобализация на заплахата и международно полицейско сътрудничество” е темата на форума, който се провежда от 22 до 25 май с участието на 278 представители от 32 страни.
Приносът на българските служби в проведените международни операции срещу трафик на наркотици и хора и в противодействието на производството на фалшиви парични знаци и кредитни карти - е темата на доклада на генерал Борисов. В презентацията си главният секретар на МВР направи преглед на успешното оперативното взаимодействие на българските служби с колеги от други страни в основните аспекти на борбата с организираната престъпност.
Република България придава изключително значение на борбата с организираната престъпност и финансовите и икономически престъпления като част от процеса на присъединяване към Европейския съюз. В тази връзка, страната ни активно работи за интегриране в стратегията на ЕС за борба с този вид престъпления.
Разрастването на ЕС с приемането на нови страни-членки, както и вече очертаните тенденции за глобализация в световен мащаб дават възможност за премахване на границите и интернационализиране на престъпните организации, което все повече затруднява борбата срещу тях. Това е една от причините, налагаща международно оперативно взаимодействие в борбата срещу организираната престъпност.
Докато структурата на престъпните групи в страните от Централна и Югоизточна Европа е разнородна, обща черта на организираната престъпност в тях е нейният транснационален характер. Често самият факт, че престъплението е организирано става очевиден едва след като към него се погледне от международен аспект.
В резултат на доброто оперативно взаимодействие през последните няколко години бяха проведени многобройни международни операции, някои от които са представени в тази презентация.
Международната операция “Лунна светлина” - 2002-2003г. срещу трафик на наркотици стартира в България през август 2002 г., когато в МВР постъпи искане за съдействие във връзка с международно разследване на контрабанда на кокаин от Южна Америка за Западна Европа, при което е била засечена връзка между колумбийските доставчици и лице, ползващо български мобилен телефон. От проведените оперативно-издирвателни действия е установено, че на територията на България е сформирана престъпна група, която планира внос на кокаин под прикритието на доставка на легална стока (картофено пюре) от Боливия до България с получател българска фирма. Установи се, че групата се състои от един македонски и трима български граждани, като македонецът е основната фигура, той поддържа активни контакти с членове на колумбийска наркоорганизация и осъществява контрол по реализирането на наркосделката. Двама от българските граждани са посредници между него и собственика на фирмата, която е страна в легалната сделка – внос на картофено пюре от Боливия. Изпращач е боливийската фирма “Б&А Импорт Експорт”, а товарът е трябвало да отпътува от пристанище Сантос, Бразилия, и да пристигне на пристанище Варна.
Установено е, че на 14 януари 2002 г. българската фирма е извършила внос на сурово соево олио от Боливия, като фирмата производител и износител е “Ийст Къмпани Импорт-Експорт”, Санта Круз, Боливия. Товарът е пристигнал на пристанище Варна, като в него е разтворено неустановено количество кокаин, вероятно около 50 кг. По-късно придобитата в хода на разследването информация е предоставена на ДЕА-Ла Пас, Боливия и в периода 29 юли -1 август 2003 г. е проведена операция “Лунна светлина” в Боливия, в хода на която е задържан контейнер с 14911 кг. картофено пюре, смесено с около 3 087 кг кокаин, предназначен за българската фирма в Пловдив В хода на същата операция е задържан още един контейнер с медицинска кал, смесена с 2000 кг. течен кокаин, предназначен за фирма в Испания.
В хода на операцията са арестувани 24 лица-един колумбиец, един бразилец и 22-ма боливийски граждани; иззети са 6 моторни превозни средства, два пистолета, 20 000 щатски долара и 139, 300 кг. вар на прах и други прекурсори за производство на кокаин. Арестувани са и четиримата участници в Р България.
В международната операция “ЕФЕС/ХАМЕЛЕОНИ” - 2004г. за противодействие на трафик на наркотици българските служби се включват в края на януари 2004 г., когато от турската полиция са получени данни за подготвянето на трафик на голямо количество хероин за Холандия - около 165 кг, а организаторът на транспорта е базиран в България. В резултат на предприетите оперативни мерки и анализ е установена организирана престъпна група от български граждани (ръководител и членове на групата) за транспортиране на хероин от Турция до България, и след претоварване в друго МПС в България - транспорт основно към Холандия и Испания. Групата работи за турски наркотрафикантски организации. След осъществена координация със задгранични партньори от Турция, Германия, Холандия Великобритания и Македония, бяха проведени специализирани операции, които доведоха до следните залавяния и арести: 50 кг. хероин, укрити в джип “Крайслер Вояджър” с български регистрационен номер, управляван от български гражданин (на 31 януари 2004г. в Истанбул); 70 кг хероин, укрити отново в джип “Крайслер Вояджър” с българска регистрация и управляван от българин- заловени в Германия на същата дата; 145 кг. хероин заловени в жилище-депо близо до Амстердам и арест на седмина - петима турски един български и един холандски гражданин (на 12 май 2004г.); 87 кг. хероин, в момент на разтоварване от лек автомобил “Ситроен Ксара Пикасо” с български номер, в къща, ползвана от турски граждани в Холандия. Арестуван е български “куриер” и двама турски граждани, получатели на хероина / на 20 юли.2004г./; 59,5 кг. хероин, укрити в лек автомобил “Шкода Сюперб” с български номер, управляван от български гражданин са заловени в Германия- на 9 август 2004 г.; още 52 кг. хероин, укрити в лек автомобил “Ситроен Ксара Пикасо” с българска регистрация, управляван от български гражданин са заловени в България на 24 септември същата година. В рамките на същата операция на 21 октомври 2004г. във Франция, на връщане от Испания, е задържан български гражданин, а в управлявания лек автомобил “Мерцедес А 160” с български номер е открит тайник. С автомобила са транспортирани 6 кг. хероин до Испания. На 5 март 2003г. в Истанбул, при акция на турската национална полиция, проведена съвместно с МВР и Британската митническа служба са заловени още 77,5 кг. хероин, укрити в лек автомобил “Опел Зафира” с българска регистрация, управляван от българин.
В резултат на успешно проведената мащабна операция е пресечена дейността на организираната престъпна група, осъществила транспорт на над 2 тона хероин до страните от Западна Европа, като са заловени общо 605 кг хероин и са арестувани общо 17 участници в наркотрафика: 2-ма организатори - български и турски гражданин, 8 помощници - 7 турски и един холандски граждани, седем куриери, български граждани.
През 2004 г. съвместно с Република Франция бе осъществена международна операция за противодействие на трафик на хора. През май и юни 2004 г., в продължение на двустранното сътрудничество между България и Франция в областта на превенцията и борбата с търговията на хора, особено на жени за сексуална експлоатация, представители на МВР имаха едномесечни мисии във Франция. Българските експерти работиха съвместно с Централната служба за борба с трафика на хора (OCRTEH), Париж и Регионалните Дирекции на Съдебната полиция (SRPJ) в Марсилия, Страсбург и Ница по случаи, свързани с осем организирани престъпни групи с българско участие, практикували трафик на хора от България за Франция. В резултат на съвместните действия френската полиция е документирала престъпната дейност на 24 сутеньори и “първи момичета”, срещу които са повдигнати обвинения за престъпления, свързани с трафик на жени и склоняване към проституция на територията на Париж, Марсилия, Ница и Страсбург.
Международна операция “МИРАЖ-2004” се осъществи в периода 28 май – 6 юни 2004 г., когато МВР участва в противодействието на трафика на жени с цел сексуална експлоатация. Акцията се проведе едновременно на територията на страните от Югоизточна Европа, координирана от Работната група за борба с трафика на хора към Регионалния център на ИСЮЕ (SECI) в Букурещ, Румъния. Тя бе реализирана на територията на 8 региона, бяха проверени общо 783 обекта, за които е имало информация или основателни съмнения, че предлагат сексуални услуги в големите градове и курортните комплекси, а също и основни входно-изходни пътни артерии и районите на ГКПП. Бяха установените общо 529 проституиращи жени, включително 38 непълнолетни и 14 чужди гражданки – седем от Украйна, шест от Русия и една от Молдова. От тях тридесет са се определили като жертви на трафик с цел сексуална експлоатация. По време на операцията на територията на България, са установени 36 лица, извършващи престъпна дейност, свързана с трафик на жени с цел сексуална експлоатация, от които един- македонски гражданин. В резултат на операцията са повдигнати обвинения спрямо 20 българи.
Международна операция “МАРИЦА” - 2005 г. се проведе в съответствие с постигнатите договорености с Федералната криминална служба на Германия за координиране на разследванията в двете страни. В отговор на сътрудничеството на 13 април 2005 г. са предприети едновременни съвместни действия за разбиване на организирана престъпна група за трафик на хора. В Пазарджик са задържани основният организатор - български гражданин и съучастници му. Срещу трима са повдигнати обвинения за трафик на хора, организиране и участие в организирана престъпна група. Международна операция 2002-2003г. за противодействие на фалшифицирането и измамите с кредитни карти стартира в началото на 2002г., когато в МВР постъпват данни за голямо увеличение на измамните транзакции и задържане на “white plastic” от банкомати в страната. В резултат от проведеното няколкомесечно разследване е установена организирана престъпна група за измами с “white plastic” на територията на България, Франция, Германия, Великобритания, Италия, Гърция и др. Заподозрените са поставени под непрекъснат оперативен контрол. В резултат на предприетите действия са установени технологията, начините и методите на работа на престъпната група, контактите им в чужбина. Осъществена е координация с Френските правоохранителни органи за контрол на посещаващите Франция. След съвместна работа с френската Национална Служба “Жандармерия” са задържани двама български граждани, скимирали информация от кредитни карти на бензиностанция в Лион. След координация с британските правоохранителни органи в Англия са задържани други двама членове на престъпната група при опит за оборудване с техника за наблюдение на банкомат. В Германия също са задържани двама български граждани използвали фалшиви кредитни карти, изготвени от престъпната група. Паралелно с извършените арести в чужбина бяха извършени и арести на територията на България за пресичане дейността на престъпната група и доказване на пълната гама от извършвани престъпления, като се започне от производсвото на скемиращите устройства, нелегалното скемиране на информация основно в страни от Западна Европа, изготвяне на “white plastic” и усвояване на средствата от тях, основно на територията на България. При извършените арести са задържави общо петима - двама в София, трима в Силистраи един във Варна. При извършените арести е открита работилницата за производство на скемиращата техника, компютърна техника за запис върху “white plastic”, голям брой “white plastic”.
Година по-късно – през 2004 г. бе проведена и друга международна операция срещу фалшификацията и измамите с кредитни карти. Тя бе резултат от информационния обмен между МВР и гръцките специални служби и получените данни в началото на 2004 г. за ареста на гръцки и български гражданин на ГКПП “Промахон” при опит да влязат в Гърция от България с частен автомобил. При извършената митническа проверка на превозното средство са открити устройство за четене и сваляне на информация от кредитни карти, клавиатура за банкомат с ръкописна бележка, съдържаща инструкции за ползване, преносима компютърна конфигурация, цифров диск и две подправени карти. МВР извърши разследване и установи дейността на нелегален канал за за скемиране, производство, разпространение и използване на фалшиви банкови карти на територията на България и страните от Европейския Съюз. Установени са организаторът на канала, структурата на организираните престъпни групи на територията на България /две/, групите действащи на територията на страни от ЕС, както и пълната структура и процесът на престъпната със следния механизъм: технически отлично подготвен жител на Пловдив в собствена работилница изготвя устройства за скемиране на банкови карти. Готовите устройства, в комплект с двойни клавиатури или микрокамери се предоставят от организатора на канала на групи от двама до трима души, с цел монтажа им на банкомати в страни от ЕС. Такива устройства са установени са в Италия, Франция, Австрия, Ирландия, Германия и др. Придобитата информация се изпраща в България на магнитни носители по интернет мрежата, получената информация се разкодира и записва върху карти с магнитен носител. Организаторът на канала сформира групи от двама-трима души, които използват фалшивите дебитни и кредитни карти в съседни на България страни, като изтеглят парични средства с тях от банкомати. Доказването на извършваното престъпно деяние бе затруднено поради факта, че съставът на престъплението по смисъла на НК се изпълнява на територията на различни д
©
ържави. Това наложи тясна координациия с компетентните органи на Гърция, Ирландия, Испания, Франция и Германия за разширяване на информацията за дейността на участниците в канала в съответните държави и по възможност – документиране на дейността им. В тази връзка на 16 ноември 2004 г. бяха информирани френските правоохранителни органи за предстоящо пътуване на българските граждани до Ница, с цел монтиране на скемиращи устройства и скемиране на банкови карти. За тях бе установено, че са организирали незаконния внос във Франция на два комплекта устройства за скемиране на информация, няколко двойни клавиатури за банкомати.
В резултат на осъществената координация на 21 ноември бяхме уведомени, че същият ден в Ница са задържани десет български граждани, трима от които в момент на монтиране на скемиращото устройство. При арестите са иззети устройствата, преносими компютри съдържащи файлове, свързани с измама с банкови карти, база данни от банкови карти и програми за кодиране и декодиране на информация, двойни клавиатури, множество карти и др. За да не се допусне унищожаване на веществени доказателства за съпричастността на засечените лица в България на 23 ноември на територията на София и Пловдив бе предприета съвместна операция за неутрализиране дейността на установените лица, при която бяха арестевани петима български граждани. При проведените обиски и претърсвания в жилищата и офисите на задържаните лица са открити всички елементи на устройствата за скемиране и запис на информация, дубликати на кредитни карти, инструкции за използване на техниката, кодиращи и декодиращи устройства, показания на задържани българи в Гърция, свързани с арестуваните лица, оръжия и боеприпаси, маски, голямо количество компютърна техника, която ще бъде анализирана, а също и голямо количество валута с неустановен произход.
Международна операция на българските и испанските служби за борба с трафика на наркотици - февруари 2005 г. Успешно бе реализирана съвместна операция, при която в Испания бе заловена престъпна група, организирала търговия и трафик на наркотици в особено големи размери. В рамките на операцията срещу организация за трансфер и дистрибуция на кокаин бяха заловени 819 кг, достатъчни за 7 600 000 дози, на стойност 101 308 000 евро по цени на испанската съдебна система. При претърсване на жилища допълнително бяха открити 700 000 евро, оръжие и още 137 кг от най-скъпия наркотик, а шестима от задържаните по случая 13 души, са български граждани. Около 4,5 тона е предполагаемото количество кокаин, трафикирано по този канал. Успешното съвместно сътрудничество доведе до разбиването на организация, окачествена от разследващия екип като изключително прецизно структурирана и с конспиративен характер на действие.
Международна операция “Огнена стена” срещу престъпления с кредитни карти и измами чрез Интернет – 2004 г. При международната операция, проведена в края на октомври в сътрудничество с Европол и Сикрет сървис бе разбита организирана престъпна група, действаща в Интернет. Акцията протече в периода 21 – 27 октомври 2004 г. на територията на около 25 страни. Международната престъпна структура предлагала за продажба различни стоки, като неистински официални документи, кредитни карти и информация за тях, парични знаци, платежни инструменти и др и действала за насърчаване на злонамерено хакерство, схеми за измами по Интернет, електронни кражби на лична финансова и идентификационна информация, трафик и използване на крадени дебитни и кредитни карти и банкови сметки. Групата оперирала чрез съответни интернет уеб-сайтове, в които са публикувани обяви, служещи основно за комуникационна среда. Уеб-сайтовете публично са разпространявали информация за престъпната дейност и са съдържали обяви и отговори на обяви от членове на електронните форуми на тези сайтове. По този начин е улеснено предаването и получаването на частни електронни съобщения между самите членове на престъпните организации. Сайтовете служели за реклама и промоция за продажба на дъмпингови стоки. Установено бе още, че престъпната организация, която е имала изключително съвършена йерархическа структура, е контролирала дейността на членовете си чрез Интернет. На територията на страната ни, на 27 октомври 2004г. НСБОП задържа български гражданин, за който постъпи информация, че е извършвал и реални сделки с част от посочените стоки. Открита бе в работен режим инсталирана компютърна система, включена в Интернет и периферно устройство към нея за запис на магнитни карти. Иззети бяха множество заготовки за изработване на кредитни карти, празни страници от паспорти на държави от ЕС, празни и попълнени бланки на свидетелства за правоуправление на автомобили на държави от ЕС, кредитни карти Мастеркард, Виза и Сити банк на името на чуждестранни граждани, заредени заготовки – кредитни карти с надписани на ръка номера на кредитни карти и имената на притежателите им, американски пътнически чекове “Томас Кук” с номинал 100 долара. По време на съвместната операция бяха арестувани 30 членове на престъпната група.
Наскоро в Италия успешно приключи и съвместната операция "ИТАЛИЪН ПРЕМИЕР” за борба с наркотрафика, проведена от италианските и български служби. В резултат на взаимодействието и с представители на Агенцията за борба с наркотиците (ДЕА) на САЩ, в Италия бе арестуван трафикантът Метуш Байрами (47г.), организирал и ръководил международен канал за търговия с наркотици от Турция за Западна Европа Притежавалият три законно придобити паспорта - македонски, албански и български, пребивавал в Италия като “български бизнесмен”, а бракът му с българка му позволявал постоянно да пребивава в страната ни. На 30 юни 1997 г. Байрами подал молба за българско гражданство. На българска територия той не е упражнявал престъпна дейност, поради което не е могъл да бъде задържан, но бил под постоянно наблюдение. След задържането му в Италия, при извършения обиск в дома му в София са намерени пистолет със заличен сериен номер и други веществени доказателства, които ще бъдат предоставени на италианската магистратура след постъпването на молба за международна съдебна поръчка. По данни на италианската полиция Байрами, започнал престъпната си кариера като куриер на дрога и два пъти е лежал в затвор - в Македония и в Швейцария. Впоследствие е създал и оглавил собствена мрежа.Съвместната операция на българските и италиански служби е позволила през последните две години Финансовата полиция в Милано да задържи над половин тон хероин и кокаин. Байрами се е възползвал от разбиването на известния клан Шабани и станал безспорен бос на "Златния балкански триъгълник"-Косово, Албания и Македония. При последното си пребиваване в Милано, за което италианските служби са информирани от българските си колеги, той се срещнал с местен престъпен лидер, който също е задържан. Арестуваните остават в затвора до приключване на следствието и съдебния процес.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:
Празник е
08:02 / 02.10.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Първа лига, сезон 2024/2025
Шампионска лига сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: