© | | "Българските зеленчуци наистина са по-добри. По-скъпо, но по-качествено! ", каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред Би Ти Ви."Парите не се дават на глава, а на качество" , каза той. Според министъра до момента парите за подпомагане на производителите са били давани на базата на хектар или декар, независимо от продукцията и добива. Пари от държавата получавали дори земеделци без реално производство.
Българските производители ще получават вече субсидии за качество, това е целта на въведените стандарти за плодовете и зеленчуците. Субсидията ще позволи да се продава на по-ниски цени и ще донесе повече доходи. Целта в момента е да се пазарува директно от производителя, което е гаранция за качество.
"Няма как да се справим с прекупвачите в България. Това ще е намеса в пазара.", добави Найденов. По думите му контролът за спазването на стандартите ще се осъществява от съответните земеделски служби - те ще определят качеството и размера на субсидията. "Нека да уточня, че това са европейски средства, ние не си ги измисляме тези правила. За да имаме достъп до тези средства от ЕС, продукцията ни трябва да покрива определените стандарти", каза още министърът.
"Хората избират най-евтиното, което е произведено без слънце, без почва, в стерилни условия, но тези продукти не са вкусни", допълни министърът.
Досегашната глоба от 1000 лева не спря производителите на млечни продукти да използват палмово масло, затова сега ще ги санкционираме с 100 хиляди и отнемане на лиценза" , заяви Найденов. Миналата година 75 мандри са произвели 30 млн. кг продукти с растителни мазнини, вместо с мляко - около една трета от цялото производство в страната. За тези близо 30 хиляди тона е използвано палмово масло, внесено от Индонезия, Малайзия, Египет.
"Те ще могат да продължат да правят имитиращи продукти, но ще трябва да уведомяват Агенцията по храните и това ще се прави под контрол за определен времеви график", заключи Найденов.
Източник: в. "Труд" |