Глобите, налагани от съда, ще зависят от дневните доходи на лицата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:53 / 10.03.2006
943
Утвърждаване на пробацията като алтернатива на лишаването от свобода, обвързване на налаганите глоби с доходите на лицата, по-ниски наказания за притежаването на малки количества дрога, завишаване на санкциите за сексуални престъпления срещу непълнолетни – това са част от основните промени в Наказателния кодекс, одобрени от правителството.


Радикално решение се предлага по отношение на глобата. Досегашните размери варират от 100 до 500 000 лв. и няма данни, сочещи с положителност, че високите глоби са изиграли очакваната превантивна роля. На практика глобата се е превърнала в изключително тежко, дори непосилно наказание не само за осъдения, но за цялото му семейство, въпреки декларирания принцип, че наказателната отговорност е лична, обясни доц. Момяна Гунева, ръководител на работната група, изготвила промените в Наказателния кодекс, и декан на Юридическия факултет в Бургаския свободен университет. Друг мотив за промяната е, че за едно и също деяние двама души с различни доходи се наказват с еднакви по размер глоби, което съсипва финансово единия, а другият не забелязва загубата. И в двата случая смисълът на наказанието се губи, е становището на работната група подготвила измененията в кодекса.

С промените се възприема подходът, утвърден в редица европейски страни, при който определянето на глобата се обвързва с дневния доход на лицето. Той се определя като сборната сума на дохода от годината, предхождаща извършването на престъплението – трудово възнаграждение, хонорари, наеми, ренти, др. възнаграждения, се разделя на 360. Така средният дневен доход ще бъде различен за всеки един и той ще може да реши за себе си какво предпочита – да запази имуществото си с риск да бъде наказан с лишаване от свобода до 6 години или да приеме неблагоприятните последици от наложеното му наказание „глоба”.

В съответствие с Националния план за действие срещу сексуалната експлоатация на деца с търговска цел са преразгледани санкциите за престъпления срещу малолетни и непълнолетни. Завишени са всички санкции за сексуални престъпления срещу непълнолетни еднакво при всички пострадали – момичета и момчета. Регламентира се, че при извършване на хомосексуални действия с лица, ненавършили 14 г., наказанието е лишаване от свобода от 3 до 10 години.

В съответствие с най-добрите практики в страните от ЕС, се отменят тежките санкции в случаите на притежаване на малки количества наркотични вещества от наркозависими лица. Новото наказание, което се определя, е пробация или глоба.

С друга промяна се дава възможност на съда да признае дееца за виновен за определени престъпления, но да не му наложи наказание, когато последиците от неговото деяние са толкова тежки за самия него, че наказанието не само не би постигнало целите си, но не би имало нито морално, нито социално въздействие. Такива са случаите, например, когато по непредпазливост при управление на автомобил е причинил смърт или тежка повреда на много близък роднина.

Общо предложените изменения са структурирани в 290 параграфа. Те са насочени и към това да се прецизират текстовете в Наказателния кодекс, които бяха съобразени с действащите международноправни актове като Гражданската конвенция за корупцията, Наказателната конвенция за корупцията, Европейската конвенция за борба с тероризма, Конвенцията за борба с подкупването на чужди длъжностни лица при международните търговски сделки и др. Проектът е съгласуван с ВКС и ВКП и мненията на магистратите са взети предвид. Голяма част от промените са съобразени с практиките на Върховния касационен съд през годините, подчерта съдията от наказателната колегия на ВКС Елена Величкова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Карането на "изпарения" може да ви донесе не само повреди на кола...
Отлагат тестването на сирените и системата BG-Alert
Проф. Рачев отново ни попари с прогноза
Днес вярващите се молят на Дева Мария за помощ и закрила
Апартамент от 70 квадрата и температура 22 градуса: Сметка за пар...
И след служебното преизчисляване – над 103 хил. пенсионери не пол...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).