Големи рокади във ВМЗ Сопот!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:13 / 03.06.2022
2542
Ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) е решило да сменят борда на ВМЗ-Сопот. Това обяви вицепремиерът и министър на индустрията Корнелия Нинова на брифинг.

Целта ни е да оздравим държавната собственост и да докажем, че "държавна собственост“ не е лоша дума – напротив. Поставихме пред ръководствата на държавните предприятия тези изисквания и тези, които не издържат на тези изисквания, ще се разделяме с тях, аргументира се тя.

По думите ѝ, предприятието завършва 2021 година с над 3 млн. и 107 хиляди лева печалба. "Но този борд, който управлява сега, за първото тримесечие на 2022 г., реализира загуба в размер на 1 млн.", посочи Нинова и обясни, че именно влошеното финансово състояние е причината за рокадите.

Втората причина е, че Министерският съвет взе решение държавните дружества да приведат дивидента си в размер 100% в бюджета за 2021 г. до 30 април 2022 г. "Въпреки многократните писма от ръководствот на ДКК, изпратени до ВМЗ-Сопот, ръководството отказва да плати държавния дивидент до този момент", посочи тя и допълни, че имат писмения им отговор за този отказ.

Нинова посочи като трета причина, че няма да позволят държавни дружества да се разпродават. "Ръководството на ВМЗ-Сопот зад гърба на принципала на ДКК и моя, като министър и принципал, обявява продажба на обособени части, представляващи собственост на  ВМЗ. Научаваме случайно за тази продажба", заяви Нинова и уточни, че са взели мерки веднага и продажбата е спряна. Тя даде и пример: "Почивна база "Чевира", хотел в Сопот, сгради, намиращи в Индустриална зона "Гара Калояново".

Тя обяви и новият състав на борда на ръководството на предприятието: Доскорошният областен управител на Софийска област - Иван Василев Иванов, който беше освободен преди няколко дни от поста.

В ръководството влизат още Камен Николов Шаралиев, който работи във ВМЗ-Сопот като директор на индустриалното оборудване, инженер по електроника и автоматика.

"Ще докажем, че държавните предприятия могат да се управляват професионално, компетентно и печелившо", обеща Нинова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (77):
27.03.2023 Голям работодател в България с печалби за милиони даде хубав бонус на всички работници
23.08.2022 Договорът за скъпия превоз във ВМЗ-Сопот вече е в прокуратурата
19.08.2022 Министър Стоянов: ВМЗ-Сопот умишлено се води към фалит
10.06.2022 По-високите заплати във ВМЗ са факт
09.06.2022 Обявиха дългоочаквана новина за работниците във ВМЗ Сопот
06.06.2022 ВМЗ-Сопот: Нинова не е права, отчитаме рекордни приходи
Още новини от Национални новини:
Полк. Елин Алексов за авиокатастрофата край Граф Игнатиево: Карти...
Студ на кристали, вижте градусите тази сутрин
Нов протест при фармацевтите
Мъгливо утро със слани, но слънце следобед
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
Известен психиатър: Психиатрията е единствената специалност без к...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).