Голям празник е днес

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:22
2628
Св. апостол Кодрат бил ученик на апостолите на Иисус Христос. Поставили го за епископ в Атина на мястото на мъченически загиналия свети Публий. Проповядвал словото Божие най-вече в Атина и в малоазийския град Магнезия. След успешни апостолски трудове и страдания, св. Кодрат в 130 г. умрял за вярата в Христос в Магнезия. Той е известен и като добър апологет на християнското учение.

Св. Димитрий Ростовски е известен съставител на жития на светците от основаването на Църквата до XVII век. Той самият е причислен към светците заради личния си свят и примерен във всяко отношение живот. Роден в 1651 г. в град Макаров, близо до Киев, на 18 години постъпил монах в киевски манастир. Там Димитрий получил отлична богословска и езикова подготовка. После употребил поверения му талант в служба на Бога и ближните.

Известен с благочестието и учеността си, Димитрий превел и съставил стотици жития, които събрал в така наречените "Четьи-минеи", подредени по месеци и дни. Те и до днес се четат в първообраза им и в преводи на различни езици. Освен тях написал и много други книги с духовно съдържание, както и редица молитви. Бащински се грижел неуморно за благото на огромното си паство. Въздържан, честен, благ, състрадателен и достъпен за всички, той помагал на ближните: на драго сърце давал съвети и наставления, посещавал болни, раздавал щедро на бедните храна и облекло. Дълги години се грижил за просветата в Ростовска епархия, на която през 1709 г. бил избран за митрополит. Но смъртта прекратила рано живота на светителя. На 58 години той заболял и на 21 септември 1709 г. се упокоил от трудовете си.

На този ден се отдава почит на празника Въздвижение на светия Кръст, който чествахме на 14 септември.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Президентът: Днес се разделяме с двама достойни летци
Аптекар: Поставянето на вендинг машини за лекарства е потенциално...
Атанас Атанасов: Не знам за какво говори Борисов, провалът на рот...
Явор Колев: Кибервойната може да доведе до загубата на човешки жи...
Доц. Наталия Киселова се кандидатира за депутат
Лекар: Молбата ми е да сте внимателни с тези безкрайни реклами


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).