Голяма инвестиция в над 2260 български училища

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (1)
14:34 / 12.02.2024
5709
Чрез различни инвестиции МОН помага на всяко едно училище в България да създаде среда, която има различни формати на учене - индивидуално, групово, екипно. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Наталия Митева, зам.-министър на образованието и науката.

По думите й съвременната образователна среда е това, което може да си представим като комбинация от едно съвременно пространство за учене, съвременно място за игра и съвременно място за работа: "Ние вече не говорим само за класни стаи и за училищни кабинети, а за среда, която излиза извън стените на класната стая, може да се случва в общите пространства в училище, ученето може да се случва навън - в музеи и културни институти, може да се случва и вкъщи онлайн. Общият знаменател на всички тези пространства е, че те предполагат някакъв режим на учене, възприемане и развиване на умения", обясни Наталия Митева.

Според зам.-министъра на образованието именно това трябва да бъде силата на образованието, а не наизустяването и възпроизвеждането на знания, а да има създаване на реални решения и решаване на проблеми от истинската среда: "Това може да се случи чрез STEM подходи и различни изследователски възможности може да подпомогнем учениците да бъдат адекватни в днешния и утрешния ден.

Тя отбеляза и инвестицията, която се прави от правителството и ЕК в 2260 български училища: "Инвестицията е на стойност над 500 млн. лв и тя стъпва като идея на 10-годишен опит в България за създаване на STEM среда".

Наталия Митева добави, че за МОН е изключително важно да отвори широко врати за учениците, за да се осъществи реалния учебен процес: "Една от най-честити критики е, че политикоправещите или тези, които стоят в Министерството не виждат достатъчно чести ученици и как те се справят с учебния материал. Ние пътуваме страшно много из страната, а най-хубавата част от нашата работа е, когато влезнем в училище".

Виж коментарите (1)

Още по темата (944):
23.07.2024 Денков: Не съм предлагал Николай Ненчев за посланик на България в Украйна
23.07.2024 ПП: Кабинетът "Денков" е оставил България с най-нисък дълг в ЕС
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
07.04.2024 Карлос Контрера: Лена недоволства от състава на служебния кабинет
07.04.2024 Браншови организации настояват Зарица Динкова да остане министър на туризма
05.04.2024 Петков: Борисов и Пеевски изнагляха
Още новини от Национални новини:
Не минавайте край Кресна, изберете друг маршрут!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Чужденци направиха брутален филм за АМ "Тракия"
По-добре не доближавайте до кървавото езеро, опасно е


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).