Установени аномалии са причина за това на министерството на икономиката да бъдат предложени промени, свързани с предлагането на услугата "ол инклузив", обясни пред журналисти директорът на агенцията Йордан Войнов.
Той посочи примери за хотели с капацитет за настаняване на 1000 души, а възможност да се изхранват 30, което е недопустимо.
"Хотелите с три и по-малко звезди трябва да имат капацитет за изхранване на почиващите според легловата база. Ако легловата база например е 100 места, капацитетът на ресторанта трябва да бъде за 60 души", казва Йордан Войнов.
От края на месец май инспектори към областните дирекции по безопасност на храните в Бургас, Варна и Добрич извършват засилени проверки в морските курорти. Те проверяват обекти от търговска мрежа, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти за обществено хранене, заведения в хотелски комплекси, както и обекти, предлагащи услугата "ол инклузив".
През лятото на миналата година над 300 хотела бяха глобени заради некачествен "ол инклузив" при храната. Бяха открити продукти с неустановен произход, изтекъл срок на годност и несъхранявани при добър температурен режим.
Този тип е услуга масово се предлага в морските курорти. Няма обаче точни данни колко хотела в страната работят на този принцип.
Източник: в. "Дневник"