ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Градусите при работа в офис трябва да бъдат до 25 градуса, работодателят задължително трябва да осигури първа медицинска помощ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:51 / 18.06.2024Коментари (0)2027
©
Инспекцията по труда напомня на работодателите, че трябва да съобразят режима на работа на работeщите в предстоящите летни месеци.

При работа на открито те са задължени да предприемат организационни и/или технически мерки за предотвратяване на риска от прегряващ микроклимат при обявените от Националния институт по метеорология и хидрология червен или оранжев код за опасни метеорологични явления.

При работа на закрито в работните помещения трябва да бъде осигурена оптимална температура според разпоредбите на специалната Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места.

Как се предпазват хората, работещи на открито, от големите жеги?

През топлия период градусите на закрито трябва да бъдат между 18 и 25 в зависимост от типа работа – лека, средна или тежка. Определена е и допустима температура, която не може да бъде над 28 градуса. При определени изключения при много висока температура навън, в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, но не повече от 33 градуса.

При работа на закрито се препоръчва въвеждането на технически мерки, докато при работа на открито по-добър ефект имат организационните мерки като въвеждане на повече почивки, които да се прекарват в специално осигурени климатизирани помещения за възстановяване на топлинния баланс на организма, промяна на работното време с цел избягване на полагането на труд в часовете с най-високи температури, промяна на вида работа и др.

Организационните мерки и осигуряване на подходящи помещения за почивка са по-работещи и при работни процеси на закрито, при които поради естеството на дейностите не биха могли да се постигнат оптимални температури – например при леене на метали или работа в хладилни помещения. За възстановяване на топлинния и водно-солевия баланс на организма трябва да се осигури достатъчно количество питейна вода, както и топли и студени напитки и други течности.

Осигуряването на долекарска и първа медицинска помощ е задължение на работодателя, както и подходящо транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ.

Проверките на микроклимата са приоритет в дейности като строителство и селско стопанство, където трудът се полага основно на открито. Контролните органи извършват проверки както по сигнали, така и по време на текущата си инспекционна дейност.

За 2023 г. в Инспекцията по труда са постъпили 55 броя сигнали за работа при високи температури. По-голямата част от тях са за работа в закрити помещения. Практиката показва, че при работещите на открито работодателите по-често се съобразяват с горещините и прилагат мерки за минимизиране на негативните последици от работата при високи температури.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: