ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Гражданите, които живеят в жилищни блокове, трябва да мислят, че са и съсобственици в сградите, а не само на апартаментите си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:21 / 03.10.2023Коментари (1)58055
©
Необходима е по-добра поддръжка на жилищните блокове. Гражданите, които живеят в тях, трябва да мислят, че са съсобственици в сградите, а не само собственици на жилищата си в тях. Това каза директорът на дирекция "Жилищна политика“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството Добромир Василев при участието си в проведената в София днес Годишна конференция за строителство и инвестиции на списание "Мениджър“. Той се обоснова с наличието на сгради, пред които могат да се видят автомобили на стойност, равняваща се на необходимата сума за обновяването на блока, докато състоянието на входовете им е лошо. Василев даде за пример и жилищни сгради, при които можеш да минеш през неугледни общи части, за да стигнеш да жилища със съвременно и комфортно обзавеждане.

Повишаването на интереса към програмите за енергийна ефективност на жилищния сграден фонд беше свързано с предоставяне на 100% безвъзмедна финансова помощ, напомни Василев.

И допълни, че това постигна желания ефект, но изкриви пазара. Използването на изцяло публични средства води до невъзможност за постигане на голям брой обновени многофамилни жилищни сгради. Няма как с 1,5 милиарда лева да се обновят 50 000 – 60 000 сгради, както се случва в други страни. С наличните средства може да се санират около 700 – 800 сгради. За да стигнем до цялостното обновяване на сградния фонд трябва да избягаме от 100% безвъзмездна финансова помощ, иначе ще са ни необходими 70-80 години за обновяването му. Имаме нужда от развитие на частния бизнес и включване на финансови институции, за да могат да се финансират проекти за обновяване на сградите, включително банково, заяви той.

Добромир Василев обърна внимание, че последното преброяване на НСИ е показало, че едва по 25% от жилищата, а не от сградите в страната, са приложени някакви мерки за повишаване на енергийната ефективност. Той посочи, че заради трудното постигане на 100% съгласие и наличието на необитами жилища част от гражданите са предприели мерки по частично саниране и това се вижда от сградите, които изглеждат като "петно до петно до петно“. Въпреки това, голяма част от собствениците виждат ефекта и са склонни да реновират жилищата си, но все още няма нагласа за цялостно обновяване.

Директорът на Дирекция "Жилищна политика“ в МРРБ напомни, че условие за получаването на средства по Националния план за възстановяване и устойчивост е провеждането на реформи, като са заложени такива и по отношение на енергийната ефективност на жилищните сгради. Вече е приключена първата от тях – приети са необходимите промени в Закона за управление на етажната собственост с цел по-лесно вземане на решения от собствениците.

Следващата и най-важна реформа, която трябва да бъде осъществена, е създаването на Национален декарбонизационен фонд от Министерство на енергетиката, който да набира средства и да финансира програми за енергийна ефективност в жилищния сграден фонд, каза Добромир Василев.

Наясно сме, че има граждани, които не могат да си позволят енергийно обновяване и които получават енергийни помощи. Идеята е механизмът да се промени така, че да се получават не месечни помощи за отопление, а една помощ за обновяване, което ще доведе до намаляване на разходите, така че да няма необходимост от социална помощ, заяви той.

Председателят на УС и изпълнителен директор на "Български ВиК холдинг“ ЕАД инж. Лозко Лозев участва във форума в панел за необходимите промени във ВиК сектора. Той застъпи позицията, че трябва да се продължи политиката за окрупняване на ВиК операторите. Инж. Лозев обърна внимание, че освен 3-4 големи дружества, по-малките имат и социална роля. Изпълнителният директор на ВиК Холдинга даде пример с ВиК оператор в областен център, който освен че е работодател, осигурява питейна вода и за редица малки населени места.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
защо ли новите строежи ми приличат на затвор с килии-ти къде живееш в апартамент(килия)5,а ти в апартамент(килия)8
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Пловдив - с най-мръсен въздух в ЕС
Рокади в ДПС
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: