Гроб на човек с прекалено голяма глава и ритуал против вампирясване откриха на Перперикон

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
10:00
1041
Гроб с изпълнени върху тялото на покойни ритуали против вампирясване откриха по време на тазгодишните разкопки на Перперикон. Находката се появява сред почти 250 разкрити гробове и гробници край Голямата базилика, отново в Южния квартал.

През 2013 г. на Перперикон беше открит гроб на "вампир", а намереният в него скелет беше със забит в лявата част на тялото палешник. Тогава проф. Овчаров обяви, че разкритият гроб на "вампир" е "близнак" на открития преди това подобрен в Созопол.

"На пръв поглед покойникът е дете, високо около метър-метър и двадесет см. Главата му обаче е прекалено голяма, така че вероятно е имало някакви отклонения", обясни пред Нова ръководителят на проучванията проф. Николай Овчаров.

По думите му хората, които в миналото се считали за вампири, били тези, които са починали по необяснима причина – самоубийци, твърде възрастни хора, джуджета.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Екшън на магистрала "Тракия" завърши с много груба проява
С опасност за живота е пострадалият парашутист, паднал край Ботев...
В чужбина се раждат и умират в жилище под наем. България e на вто...
Премиерът Главчев: Крайно време е сериалът "Игра на избори" да пр...
Единият от скочилите парашутисти е загинал, другият е тежко ранен...
Железничари искат украинците да освободят почивните станции на БД...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).