Гръцкият посланик: Трудно е да се справиш с тълпите по нашето море

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
12:51
1326
Обсъждал съм проблема (бел. от ред. - опашките по границите) с двете власти – и в моята страна, и в България. Това е сложен въпрос, докато България не влезе в Шенген по суша. При все това са предприети мерки, като например единичния пункт на "Кулата-Промахонас", за да се облекчи и да бъде малко по-бързо, особено през юли и август, когато са дългите опашки и повече хора пътуват до Гърция и обратно. Това заяви гръцкият посланик у нас Негово Превъзходителство Алексиос Мариос Либерополус в интервю за NOVA. 

"Има още какво да се направи, разбира се. Стараем се да увеличим от наша страна персонала по време на великденските празници и месеците от юни до септември, така че да бъде малко по-бързо и лесно. Разбира се, когато настъпят инциденти като този от Ханиоти, Халкидики преди месец, при който в заведение – българска собственост – две групи българи се сбиха и бяха произведени изстрели – това не е в полза на имиджа и не спомага за по-малкото проверки на границата. Но като цяло правим всичко възможно, за да се облекчи, докато Шенген не ни предложи решението", каза още той.

Посланикът коментира и проблема със свръхтуризма: "Свръхтуризмът засяга не само Гърция, но и Испания, и други държави, и е проблем. Но е хубаво да има туристически обмен, защото води и до културен обмен. Въпросът е, че трябва да се предприемат мерки, особено като е трудно да се справиш с тълпите. Има законопроект, за който говори министър-председателят, за допълнителен данък, но той е само за круизи и за истински пренаселени места като Санторини и Миконос. Круизите и хората, които биха искали да посетят тези острови, може да се наложи да доплатят допълнителен данък. Но другите данъци си остават непроменени".

"Ако правилно си спомням данните от българския НСИ, за периода от 2022 до 2023 година е имало ръст с 46% сред българите, посетили Гърция. Това означава, че над 1 871 000 българи са прекосили границите с Гърция за почивка през 2023 г. Съществен ръст наблюдаваме. Разбира се, има и много повече пътуващи от Гърция към България – от близо 880 000 гърци, пътували през 2022 г., през 2023 г. има над 1.109.000, така че това е само позитивно и спомага за културния обмен. Положително е за двата народа", каза още той.

Виж коментарите (1)

Още по темата (387):
24.09.2024 Румен Радев: Крайно време е България да влезе в Шенген
24.09.2024 Експерт по сигурността: България ще се превърне в ключова страна за Австрия
20.09.2024 ПП-ДБ с упрек към служебната власт: Можем да загубим над 60 млн.евро за купуване на рентгени и скенери за границите ни
31.08.2024 Унгария подкрепя пълноправното приемане на България и Румъния в Шенген
18.06.2024 Обещания към България и Румъния и слоган, вдъхновен от Тръмп: Унгария поема председателството на Съвета на ЕС
04.06.2024 Директорът на "Гранична полиция": България е готова за Шенген
Още новини от Национални новини:
Днешното участие на Анелия по Нова телевизия се оказа тотал щета
Моторист загина след катастрофа
Отбелязваме 50 години от това паметно събитие, което няма край
Есента напомня за себе си след броени часове
Транспортният министър: Няма необходимост от евакуация на наши съ...
Анелия най-после проговори за катастрофата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).