ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
"Хагската конвенция" потъпкана при драмата в Асеновград?!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:06 / 30.05.2009Коментари (0)3425
©
Както Plovdiv24.bg писа по-рано днес, от Полското посолство, пред което утре стотици хора ще протестират срещу насилственото отнемане на двете деца от Асеновград и предаването им на майка им, която живее в Полша, излязоха с официално становище, което гласи, че те са съдействали на майката в съответствие на съдебни разпоредби, според които малките Николета и Павел трябва да живеят при нея.

Анджей Папиеж, посланик на Полша в София, заяви, че решението на българския съд съответства на предписанията на "Хагската конвенция за гражданските аспекти на международните отвличания на децата", която e ратифицирана от Република България.

Колегите от Actualno.com направиха справка с официалния документ, описващ споразуменията между държавите, подписали конвенцията. Оказа се, че отказващото публичен диспут посолство, както и българските институции не се позовават стриктно към членовете на конвенцията.

Ратифицираният със закон, приет от 39-то НС на 21.02.2003 г. - ДВ, бр. 20 от 4.03.2003 г. Издаден от Министерството на правосъдието, обн., ДВ, бр. 82 от 16.09.2003 г., в сила от 1.08.2003 г., документ посочва, че интересите на децата са от първостепенно значение. (Сами преценете до колко интересите на децата бяха от първостепенно значение?!).

Къде се наблюдават обаче очевидни разминавания и къде буди недоумение твърдата убеденост на полското посолство в правотата на действията и спазването на "Хагската конвенция"?

Според Член 5, точка b, "правото на лични отношения" на родителя включва правото да се отведе детето за определен период от време на място, различно от мястото на неговото обичайно местопребиваване. (т.е. от Полша, където семейството е живяло, обратно в България, от където е родом бащата на Ники и Павел - Тодор Василев).

Според Член 10 централният орган на държавата, в която се намира детето, взема или способства да бъдат взети всички необходими мерки за осигуряване на доброволното връщане на детето. (Сами преценете от видео материала към статията).

Според Член 12 съдебният или административният орган, дори ако е сезиран след изтичане на периода от една година, посочен в предходната алинея, следва да разпореди връщането на детето, освен ако не се установи, че то се е приспособило към новата си среда (Сами преценете дали някой установи до колко детето се е приспособило към новата си среда).

Според Член 13 независимо от разпоредбите на предходния член съдебният или административният орган на замолената държава не е задължен да разпореди връщането на детето, ако лицето, институцията или организацията, които се противопоставят на неговото връщане, установят, че:

b) съществува сериозна опасност връщането на детето, да го изложи на заплаха от психическо или физическо увреждане или по всякакъв друг начин да го постави в неблагоприятна ситуация. (Едва ли тази точка се нуждае от коментар).

Според Член 20 връщането на детето съгласно разпоредбите на чл. 12 може да бъде отказано, ако това противоречи на основните принципи на замолената държава в областта на защитата на правата на човека и основните свободи. (Сами преценете до колко бяха нарушени правата на малката Николета?!).

След разразилия се скандал в Асеновград Държавната агенция за закрила на детето се самосезира от публикации във вестници на 27.05.2009г. До тази дата в Агенцията не е по


Любителският видеоматериал от мястото на случката съдържа насилие и не се препоръчва за деца, бременни жени и хора със слаби нерви
стъпвал сигнал нито от държавен орган, нито от родителите на децата, относно принудително им предаване.

От ДАЗД са изискали информация от Отдела за закрила на детето към Дирекция "Социално подпомагане" - гр. Асеновград и в момента тече проверка на обстоятелствата по конкретния казус. Според ДАЗД се касае за съдебно решение на Софийския градски съд, потвърдено от Софийския апелативен съд, по Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца, ратифицирана от Република България.

Изпълнението на влязло в сила съдебно решение се извършва от компетентен орган - съдия изпълнител, със съдействието на Дирекция "Социално подпомагане" и органите на МВР. В конкретния случай са присъствали: началник отдел и социален работник от отдел "Закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане - гр. Асеновград , психолог от МВР, частен съдебен изпълнител, представител на Министерство на правосъдието, консулът на Полша в България, служители на РПУ - Асеновград, представител на Районна прокуратура - Асеновград и юрист от Община Асеновград.

Съобразно резултатите от проверката и при установяване на нарушения от длъжностни лица в Дирекция "Социално подпомагане" - гр. Асеновград ще бъде сезиран Инспекторатът на Агенцията за социално подпомагане за търсене на административнонаказателна отговорност на виновните лица съгласно Закона за закрила на детето.

Висшите интереси на детето следва да бъдат от първостепенна важност във всички действия на обществените и частни органи, в това число и на родителите, отнасящи се до децата, като един от основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето.


Още по темата: общо новини по темата: 31
06.02.2010 »
23.10.2009 »
22.08.2009 »
21.08.2009 »
21.08.2009 »
20.08.2009 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Катастрофи в България
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: