"Хагската конвенция" потъпкана при драмата в Асеновград?!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:06 / 30.05.2009
3425
Както Plovdiv24.bg писа по-рано днес, от Полското посолство, пред което утре стотици хора ще протестират срещу насилственото отнемане на двете деца от Асеновград и предаването им на майка им, която живее в Полша, излязоха с официално становище, което гласи, че те са съдействали на майката в съответствие на съдебни разпоредби, според които малките Николета и Павел трябва да живеят при нея.

Анджей Папиеж, посланик на Полша в София, заяви, че решението на българския съд съответства на предписанията на "Хагската конвенция за гражданските аспекти на международните отвличания на децата", която e ратифицирана от Република България.

Колегите от Actualno.com направиха справка с официалния документ, описващ споразуменията между държавите, подписали конвенцията. Оказа се, че отказващото публичен диспут посолство, както и българските институции не се позовават стриктно към членовете на конвенцията.

Ратифицираният със закон, приет от 39-то НС на 21.02.2003 г. - ДВ, бр. 20 от 4.03.2003 г. Издаден от Министерството на правосъдието, обн., ДВ, бр. 82 от 16.09.2003 г., в сила от 1.08.2003 г., документ посочва, че интересите на децата са от първостепенно значение. (Сами преценете до колко интересите на децата бяха от първостепенно значение?!).

Къде се наблюдават обаче очевидни разминавания и къде буди недоумение твърдата убеденост на полското посолство в правотата на действията и спазването на "Хагската конвенция"?

Според Член 5, точка b, "правото на лични отношения" на родителя включва правото да се отведе детето за определен период от време на място, различно от мястото на неговото обичайно местопребиваване. (т.е. от Полша, където семейството е живяло, обратно в България, от където е родом бащата на Ники и Павел - Тодор Василев).

Според Член 10 централният орган на държавата, в която се намира детето, взема или способства да бъдат взети всички необходими мерки за осигуряване на доброволното връщане на детето. (Сами преценете от видео материала към статията).

Според Член 12 съдебният или административният орган, дори ако е сезиран след изтичане на периода от една година, посочен в предходната алинея, следва да разпореди връщането на детето, освен ако не се установи, че то се е приспособило към новата си среда (Сами преценете дали някой установи до колко детето се е приспособило към новата си среда).

Според Член 13 независимо от разпоредбите на предходния член съдебният или административният орган на замолената държава не е задължен да разпореди връщането на детето, ако лицето, институцията или организацията, които се противопоставят на неговото връщане, установят, че:

b) съществува сериозна опасност връщането на детето, да го изложи на заплаха от психическо или физическо увреждане или по всякакъв друг начин да го постави в неблагоприятна ситуация. (Едва ли тази точка се нуждае от коментар).

Според Член 20 връщането на детето съгласно разпоредбите на чл. 12 може да бъде отказано, ако това противоречи на основните принципи на замолената държава в областта на защитата на правата на човека и основните свободи. (Сами преценете до колко бяха нарушени правата на малката Николета?!).

След разразилия се скандал в Асеновград Държавната агенция за закрила на детето се самосезира от публикации във вестници на 27.05.2009г. До тази дата в Агенцията не е постъпвал сигнал нито от държавен орган, нито от родителите на децата, относно принудително им предаване.

От ДАЗД са изискали информация от Отдела за закрила на детето към Дирекция "Социално подпомагане" - гр. Асеновград и в момента тече проверка на обстоятелствата по конкретния казус. Според ДАЗД се касае за съдебно решение на Софийския градски съд, потвърдено от Софийския апелативен съд, по Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца, ратифицирана от Република България.

Изпълнението на влязло в сила съдебно решение се извършва от компетентен орган - съдия изпълнител, със съдействието на Дирекция "Социално подпомагане" и органите на МВР. В конкретния случай са присъствали: началник отдел и социален работник от отдел "Закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане - гр. Асеновград , психолог от МВР, частен съдебен изпълнител, представител на Министерство на правосъдието, консулът на Полша в България, служители на РПУ - Асеновград, представител на Районна прокуратура - Асеновград и юрист от Община Асеновград.

Съобразно резултатите от проверката и при установяване на нарушения от длъжностни лица в Дирекция "Социално подпомагане" - гр. Асеновград ще бъде сезиран Инспекторатът на Агенцията за социално подпомагане за търсене на административнонаказателна отговорност на виновните лица съгласно Закона за закрила на детето.

Висшите интереси на детето следва да бъдат от първостепенна важност във всички действия на обществените и частни органи, в това число и на родителите, отнасящи се до децата, като един от основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето.


Виж коментарите (0)

Още по темата (31):
06.02.2010 Полски съд отхвърли всички искания на бащата на Николета и Павел
23.10.2009 Полякинята Барбара отказва медиация по казуса с Николета и Павел, нямала пари да плаща
22.08.2009 Съседите на Николета и Павел: В България няма закони!
21.08.2009 Органите, имащи отношение по случая с децата от Асеновград, загърбили емоциите в интерес на закона
21.08.2009 Не позволяват на Тодор Василев дори да чуе децата си
20.08.2009 Отведоха в Полша и момчето на Тодор Василев
Още новини от Национални новини:
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
Пореден инцидент на "Тракия": Автомобилни гуми се разпиляха на ау...
Отляво на фалшивите банкноти е залепено холограмно фолио, предназ...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...
ЕК отпуска спешно близо 11 млн. евро за българските фермери


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).