Херпетолог: Не си давайте парите за глупости! Репелентите за змии са чиста проба плацебо

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:27 / 21.06.2024
4633
Херпетологът Антон Соколов с пост в социалните мрежи относно превенцията срещу змиите.

Всяка година покрай темата със змиите неизбежно се отваря и въпроса как можем да ги държим далеч от дворовете ни, и кои от предлаганите методи действително показват ефект. Един от най-често споменаваните методи е употребата на репеленти като сяра, ултразвукови устройства или специални камфорови гранули, като мнозина се кълнат в тяхното действие.

За съжаление, реалността е, че всички тези методи са с точно нулев ефект. Змиите са животни, които се ориентират в заобикалящата ги среда главно чрез обонянието си и всяка една нова или непозната миризма просто бива добавяна в техния ментален архив от запаметени вкусове. Иронично, непознатата миризма на репелента може даже да събуди любопитството на животното и да го привлече с цел проучване, както се вижда в началото на клипа, който споделям по-долу.



Хора, не си давайте парите за глупости. Репелентите за змии под всякаква форма са чиста проба плацебо, те разчитат на потайната природа на влечугите, за да претендират за ефикасност. Сума народ дават пари за тези продукти и се радват когато вече не виждат змии, докато в действителност змиите са си все още по дворовете и се показват наяве също толкова често колкото винаги. Отделно от това, към края на пролетта и следователно на размножителния период за повечето видове у нас активността на змиите спада значително, което допълнително създава илюзията за ефективност от страна на репелентите.

Надявам се този експеримент да е бил от полза и да разясни някои неща относно биологията на змиите, както и логиката в това защо тези продукти не работят", допълва Соколов.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Обявиха червен код за половин България!
Депутати от "Величие" са заплашвали един от основателите на парти...
Вижте какво ни чака в следващите часове
Задържаха българка, издирвана за трафик на бебета в Гърция
Автомобил се запали в движение на Дунав мост
Ето какво показват изследванията на водата в Черно море


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).