ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Хиляди дела са заведение от електронен път от граждани
©
Общият брой на образуваните съдебни дела по електронен път надхвърли 13 700 само за период от 18 месеца. Това стана възможно след като през март 2023 г. Информационно обслужване завърши проекта за оптимизиране на Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП), което позволява на гражданите да инициират съдебни дела изцяло онлайн. От началото на годината броят на образуваните електронни дела през портала е над 10 500, което е три пъти повече в сравнение с цялата минала година. Статистиката показва, че все повече граждани се възползват от възможността да инициират съдебно дело по електронен път. Порталът се ползва активно от над 19 хил. потребители, съобщамат от Информационно обслужване.

Данните показват, че извършените процесуални действия чрез подаване на документи изцяло по електронен път са над 160 000, а след оптимизацията на системата, прочетените електронни призовки през потребителски профили са над 38 хиляди, което е драстично увеличение спрямо предходните 8 години. Разработената функционалност на ЕПЕП за активен достъп до дела, чрез извършване на процесуални действия в електронна форма, е дала възможност на адвокати и страни по дела да попадат успешно над 164 000 електронни документа във всичките 151 съдилища.

"Оптимизирането на платформата повишава значително ефективността на сектор "Правосъдие" и облекчава достъпа до правосъдие на гражданите и бизнеса“, каза изпълнителния директор на Информационно обслужване Ивайло Филипов. По думите му дигитализацията в сектора дава възможност за получаване на висококачествени, икономически ефективни и леснодостъпни електронни услуги. От друга страна спестява значителни разходи и време на потребителите.

Данните показват, че достъпите до електронни съдебни дела през ЕПЕП са скочили със 130% за деветмесечието на 2024 г. спрямо същия период на миналата година. Общият брой на достъпите за последните 18 месеца достигна 340 000, което е шесткратно увеличение спрямо всички достъпи от стартирането на електронния портал през 2015 г.

Проектът "Оптимизиране на Единния портал за електронно правосъдие за създаване на условия за повишаване достъпа на граждани и юридически лица до е-правосъдие“ на Висшия съдебен съвет увеличава значително публичността, проследимостта и прозрачността на съдебната система. Той предоставя възможност за онлайн регистрация на потребители, създаване и управление на профили на юридически лица (държавни институции, банки, застрахователи, доставчици на комунални услуги и др.), електронно заявяване на достъп до дела, нови електронни услуги за иницииране на съдебно производство, подаване на документи по образувани дела и електронни разплащания през виртуален ПОС терминал.

Като част от проекта, Информационно обслужване разработи и мобилното приложение eCase. То предоставя възможност на всеки потребител с регистриран профил достъп до публични и дела с лично участие, преглед на всички приложени електронни документи и връчване на електронни съдебни книжа. Приложението осигурява удобна и лесна проследимост на хронологията по съдебните дела навсякъде и по всяко време. За допълнително удобство на потребителите е реализирана възможност за синхронизация на предстоящи съдебни заседания с календара на мобилната операционна система. Приложението е налично за двете най-разпространени операционни системи за мобилни устройва Android и iOS. Данните показват, че отворените потребителски сесии само в рамките на 1 година, откакто приложението влезе в експлоатация, надхвърлят 530 000.

"Електронният достъп до съдебни дела и електронното призоваване спестява значително време на административни органи, юридическите лица, гражданите и адвокатите и повишава достъпността до е-правосъдие и прозрачността в сектора“, каза още Ивайло Филипов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (827) 57%
Не (509) 35%
Не мога да преценя (119) 8%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: