ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Хирургът д-р Георги Васев: Лапароскопските операции са бъдещето, класическите няма да изчезнат
©
Лапароскопските операции са бъдещето. Класическите няма да изчезнат, те имат своето място, но ще намаляват. Следващият етап в лапароскопията е роботизираната хирургия, която е още по-прецизна и деликатна. Тя създава условия там, където на класическата лапароскопия й е трудно. Това каза хирургът д-р Георги Васев – координатор в Отделението по миниинвазивна и лапароскопска хирургия на "Токуда болница София", в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

Лапароскопската хирургия е различен подход, не различна операция, обясни той. И при отворената, и при лапароскопската хирургия същината на операцията и обемът й не се променя.

"При класическата операция подходът е класически – рязане и влизане през коремната стена, влизане в коремната кухина. При лапароскопската операция има влизане в коремната кухина, но през малки дупчици. Огромното предимство е, че поради обема на травмата на коремната стена следоперативната болка при класическата операция е доста, докато лапароскопската операция се приема много по-леко. Обикновено на следващия ден вече няма нужда от никакво обезболяване. Възстановяването започва буквално след два до четири часа, пациентът може да се движи и се чувства значително по-комфортно", обясни специалистът.

Лапароскопската хирургия е противопоказна при пациентите със сърдечносъдови и белодробни заболявания. "По време на операцията коремната кухина се изпълва с газ с определено налягане. Той подпира диафрагмата, подпира сърцето и създава дискомфорт на сърцето и белия дроб", поясни д-р Васев.

Най-честите лапароскопски операции са на органите, които висят в коремната кухина – жлъчен мехур, апендикс, черва. Те са рутинни и са златен стандарт в коремната хирургия вече повече от 20-25 години, допълни хирургът.   

Той обясни, че НЗОК не покрива скъпоструващите консумативи за лапароскопските операции. "Операцията от самото начало е за сметка на пациента или на допълнителните здравноосигурителни фондове. Това е един сериозен разход, който тежи на българския пациент. Незнайно защо, продължава да бъде за сметка на пациента", коментира д-р Георги Васев.

По думите му въвеждането на роботизираната хирургия задължително ще мине през етап, в който роботът е контролиран от човека. И в момента съществуват роботи, които изпълняват определени етапи от самата операция.

"Фазата, в която човекът ще бъде контролиран от робота, не я виждам скоро. Не сме напреднали, не сме дорасли за подобно нещо. Нямам страхове, че изкуственият интелект ще ни замести, няма как. Това са двете страни на една и съща монета – естественият и изкуственият интелект. Тогава ще получаваме най-доброто от робота – бързото преосмисляне на ситуацията, бързото преценяване на обема на операцията, точното, прецизното изпълнение", обясни д-р Васев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в България
Телефоните в България пропищяха - сигнал от президента
Променят визията на Центъра - правят го още по-хубав
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (2617) 59%
Не (1421) 32%
Не мога да преценя (397) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: