ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ходенето болен на работа - геройство или глупост?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:46 / 07.12.2023Коментари (1)1395
©
Редно ли е да се ходи болен на работа? На така зададен въпрос вероятно поне 99% от нас ще кажат "Не!".

Ако обаче обърнем въпроса: "Вие ходите ли болни на работа?", колко от 99-те процента ще повторят отрицателния отговор?

Със сигурност не чак толкова доминиращо мнозинство.

Защо продължаваме да ходим на работа с настинки, неразположения, болки, а понякога и в по-тежко състояние?

С температура, течащ нос, възпалено гърло, на противовъзпалителни, успокоителни, а в някои случаи дори и на силни препарати за болка?

Както усещането за болка е различно при различните хора, също толкова субективно е и възприятието за болест - човек може да усеща очевидни симптоми, но да се чувства работоспособен. Има го и обратното - като Том Сойер да се фиксираш върху едва забележимо оплакване, за да си намериш извинение да не станеш от леглото.

В случая обаче говорим за баналните - и не толкова - зарази на есенно-зимния сезон. Респираторни вируси, настинки, грип и дори COVID. Състояния, които приемаме за нормални, карат ни да се чувстваме извън форма за няколко дни и обикновено отшумяват бързо и без следа. Не си прикован на легло, но не си и особено работоспособен.

Масово сме приели, че това е състояние, в което трябва да се ходи на работа. В доста случаи и физически, въпреки възможността за хоум офис.

Причините са разнообразни - на един не му се губи време да ходи при личния си лекар за болничен, нито пък му се хаби отпуск; друг е приел, че има работа за вършене и тя не може да чака, нито пък има кой да я свърши вместо него; трети не иска да товари колегите си; четвърти го смята за слабост, кекавост и излишна хипохондрия; пети се опасява да не направи лошо впечатление на шефа, който да реши, че се скатава; шести има наистина кофти шеф.

Всички тези решения и нагласи пък разполагат с изключително плодотворната почва, която от десетилетия се поддържа у нас и помага за разцъфването им - ниската здравна култура. Зле функциониращата здравна система е мощен фактор за допълнителното ѝ разрастване, а образованието и липсите в него допълват картинката.

Под здравна култура се разбира не само да знаеш, че трябва да си миеш ръцете и зъбите, да схванеш кога да потърсиш лекар и да изпълняваш предписанията му. Не е дори и от малък да си наясно, че трябва да се храниш здравословно, да се движиш и да спиш добре.

Здравна култура е и умението и базовото познание как да се грижиш рационално за собственото си тяло и здраве.

Да си наясно, че инвестицията в него е също толкова важна и основополагаща, както и в образование, кариера и ценни книжа. И съответно да се грижиш за него като за второ CV.

В случая с настинката базовата здравна култура казва, че не бива да се самозалъгваш, че ще се оправиш с ракия или да се блъскаш с противовъзпалителни, за да продължаваш на пълни обороти.

Това е като некачествено гориво, което бавно уврежда двигателя. То просто ще забави процеса на възстановяване, а в някои случаи може и да доведе до усложнения, пише webcafe.bg. Затова и е безсмислена саможертва.

Най-разумното нещо, което може да се направи, е човек да си даде ден-два почивка, да спре да работи или поне да намали темпото. Това ще се отплати с по-бързо оздравяване и връщане на пълноценно ниво.

Неглижирането на сезонни вируси е малко вероятно да доведе до нещо сериозно - затова и всички го правим - но така просто удължаваме периода, в който не се чувстваме оптимално. Тоест и периода, от който толкова се притесняваме заради настинката - че не работим добре.

По същата логика, ако ходим на работа болни, пръскайки вируси от криворазбрана колегиалност или чувство за дълг, може допълнително да попречим на работата като заразим и колегите си. В резултат всички вкупом ще го отнесат.

Това, естествено, е рационално мислене, които трябва да приемат не само работниците, но и работодателите - от настинал служител полза няма и шефът също трябва да създаде условията всички да го разберат, да не се изсилват или чувстват виновни.

Преди пандемията нямаше нищо по-нормално от това да се ходи настинал на работа. Сега нагласата се промени, макар и доста плахо, и болните поне по-често остават да работят от вкъщи.

Поне е някакво начало, но до здравната култура имаме още доста път.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.12.2023 г.
0
 
 
На работа, няма да отида само ако съм много зле. Лигавщини не понасям.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: