Хората се делят на чучулуги, колибри и сови

Автор: Харитина Агопян
Коментари (0)
11:03 / 17.10.2023
1382
Традиционното часово време би трябвало да бъде зимното – това, към което ще преминем на 29 октомври. Местенето на стрелките пролет и есен е излишно. Зимното часово време осигурява повече сън“. Това каза д-р Красимир Ранков, експерт по медицина на съня, в предаването "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

Смяната влияе на психиката и физиката ни - не на всеки обаче тя влияе еднакво. Трябва да си даваме сметка, че когато се цитират изследвания по темата, е важно как са интерпретирани резултатите, припомни доктор Ранков.

Хората са три типа: "чучулиги“ – те стават лесно и рано и са най-активни в първата половина от деня. На другия полюс са "совите“, които са "по-будни“ в късните часове. Около една трета от населението на Земята спада към междинния тип – "колибри“. Най-активни са около обедните часове.

"Предстоящата смяна ще бъде благоприятна за "совите“. За тях обаче проблем ще има вечерта, когато ще трябва да легнат с час по-рано. В началото неприятно ще бъде за "чучулигите“ сутрин, но вечер ще им бъде удобно, защото ще могат да си легнат по-рано“, даде подробности по темата Ранков.

"Бих искал да успокоя хората – нека не се вглеждат много в проблема. Преекспонирането му го увеличава. Моят извод е, че смяната на времето е неприятно обстоятелство, към която трябва да се нагодим и това не е чак толкова трудно. Когато отиваме на екскурзия и попаденм в нова часова зона, стават ли с нас там инциденти? Колко души ще загубят живота си заради такова нещо?“, попита той.

Трябва да имаме по-малко изисквания за точност към себе си в първата седмица след смяната на времето, смята д-р Ранков. "Трябва да дадем време на вътрешния ни часовник да се пренастрои. Важно е и да бъдем по-толерантни към колеги, служители на гишета и т.н. – те също имат нужда от време, за да свикнат с промяната на часа“, заключи лекарят.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Българка от плаж в Гърция: Потвърждавам новината за увеличението ...
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Георги Георгиев към ПП-ДБ: Колеги, то няма управляващи, на кого щ...
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Джевдет Чакъров: Очаквайте хода на Ахмед Доган
Убийството в Слънчев бряг заради жена: Един само видя, че Цецо къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).