ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Хотел за домашния любимец струва колкото стая за човек
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:29 / 10.09.2024Коментари (5)5512
©
През месец септември с натрупването на почивни дни, традиционно българите избират да пътуват и на близки, и на далечни дестинации. Често срещан проблем обаче е какво да правим с домашните си любимци, когато сме на път. В България има общо 38 хотела с лиценз за домашни любимци.

Как да ги разграничим от нерегламентираните?

Вече повече от 5 години Вирджиния Данчева се грижи за кучета и котки в хотел за домашни любимци в столицата.

"Този хотел специално е предназначен за малки породи кучета. Защото повечето малки кученца ги е страх от големите и са редки случаите, когато големите могат да си играят с малките“, коментира тя.

Всички подобни лицензирани хотели за животни са в публичен регистър, който Българската агенция по безопасност на храните води.

"По данни на регистъра, съгласно последната му актуализация, извършена на 23 юли тази година, броят на регистрираните хотели в страната е 38. 13 от тях са на територията на Столична община“, посочва д-р Йорданка Шопова – главен експерт от Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните".

Екип на bTV посети хотел, в който могат да бъдат настанени 25 кучета и 15 котки, а места за предстоящите празници и почивни дни след две седмици вече няма.

Средно животните остават в него по една седмица, а програмата им започва още от 6:00 часа сутринта - със закуска, разходка и почистване на стаичките.

"Хранене към 18:00 час след това пак разходка и към 21:00 часа ги слагаме за нощния им сън. Като всяко кученце си има индивидуална стаичка, в която да си има лично пространство и да си почива“, коментира Вирджиния Данчева.

Ако и вие искате да оставите вашия домашен любимец в хотел, е необходимо да представите валиден паспорт с годишна ваксина и обезпаразитяване.

"Тези обекти задължително имат сключен договор с ветеринарен лекар, който извършва клиничен преглед на животните при постъпване. Обектите трябва да притежават и специални помещения за отглеждане на животните, в това число и за изолиране на болни животни“, посочва д-р Йорданка Шопова.

Стопаните трябва да имат предвид, че за някои животни непознатото място може да доведе до стрес.

"Ако е куче - те са по-адаптивни, ще се приспособи по-бързо. Ако е котка - котката е животно, което не обича много промените и обикновено се изразява със скриване, апатия, за няколко дни. Колкото и дни да го оставим, самата промяна ще се прояви. Лесно адаптивните може и за няколко дни, и за 20 дни да ги оставим. На трудно адаптивните обикновено им трябват повече дни“, посочва д-р Димитър Яновски – зам.-председател на Българския ветеринарен съюз.

Социалната активност на кучетата им помага по-бързо да се приспособят към мястото. За тях нощувката в хотела е 40 лева на ден, като в цената не е включена храна, която оскъпява престоя с 5 лева.

"При котета е малко по-различно - ние ги храним само с наша храна и цената е 30 лева. Но при тях гледаме да ги храним с висококачествена храна, защото стресът им влияе много“, казва Вирджиния Данчева.

Експертите съветват стопаните задължително да проверяват в какви условия ще бъде отглеждано животното, когато бъде настанено в хотел.

"Има всякакви инфекциозни болести от различен характер, паразитни болести също могат да се предават от едно животно на друго. Имайте предвид, че особено когато говорим за куче, то не живее в изолирана среда. Дори за котка - пак няма как да се отглежда в стерилна среда, защото ние се движим и няма как да предпазим животното на 100 процента. Това не трябва да бъде първият спиращ фактор“, посочва д-р Димитър Яновски.

А при съмнения относно здравните и зоохигиенни параметри на хотела, е необходимо гражданите се допитат до публичния регистър на БАБХ и компетентните органи.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.09.2024 г.
0
 
 
ИСПАНИЯ Е ДРУГА РАБОТА. КЪДЕ ГЪДУЛКА, КЪДЕ ЦИГУЛКА
Aнонимен
на 10.09.2024 г.
0
 
 
В Испания една нощувка за домашен любимец е от 12 до 15 евро с включена храна За месец 130-150 евро. Тия тук са толкова алчни, че няма накъде...но накрая всеки си плаща за всичко.
Aнонимен
на 10.09.2024 г.
0
 
 
Сигурен съм, че всеки който отглежда куче или котка в апартамента,има нещо сбъркано в главата.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: