ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Хотелиер: Бяхме изненадани от недобросъвестни бизнесмени, които търгуват, крадат и какво ли не правят с тази електроенергия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:57 / 26.08.2024Коментари (4)9444
©
Беден летен сезон регистрират хотелиери по родното Черноморие. Пред “Труд news" те го определиха като мижав, със спад на посещаемост до 40 на сто в сравнение с миналата година. По Южното и Северното са най-недоволни от туристическия поток това лято, като само Слънчев бряг отбелязва по-високи обороти.

“Това, че изобщо има някакви туристи се дължи на факта, че се предлагат огромни отстъпки. Затова не може да се каже, че сезонът е протекъл идеално." Така коментираха думите на служебния министър на туризма Евтим Милошев, че тази година може да е рекордна за българския туризъм, от Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Нейният зам.-председател Веселин Налбантов заяви, че има много хотелиери, които не могат да покрият огромните си сметки за ток, сред които има увеличение от близо 400%.

“Същевременно растат цените поголовно. Най-вече бяхме изненадани от тези недобросъвестни бизнесмени, които търгуват, крадат и какво ли не правят с тази електроенергия", заяви той. Първоначално заявеният протест на бранша, който бе насрочен за 27 август е отложен, поради уверения от министъра, че компенсациите ще дойдат.

“Това обаче не е единичен фактор за спасение на хотелите", заяви Налбантов и добави, че е необходимо “да се поправи ситуацията с Бургаското летище, да се дадат безплатни седалки в самолетите и да се направи хубава реклама."

От БХРА определиха този летен сезон като “мижав", а за предстоящите септемврийски понижения на цените заявиха: “Има предел, до който можем да сваляме, не може да храним хората с бисквити и вафли. Сезонът беше най-лош по части от Южното и Северното Черноморие, където колеги твърдят, че са изключително недоволни."

“Има низ от несъвършенства, няма стратегия в туризма, министърът е диалогичен, но бикът трябва да се хване за рогата, проблемите са същите с всеки един пореден министър. При тази смяна на министри през няколко месеца, не става туризъм. Туристическият бизнес носи до 15% от БВП", заключи Налбантов.

От своя страна от Сдружението на туроператори “Обединение за бъдеще за туризма" са недоволни от повишеното от 1 юли ДДС на 20%. След Ковид пандемията данъкът бе върнат само за тях, а ресторантьори и хотелиери останаха със ставка от 9 на сто.

“Това поряза нашия бранш. Една ставка в средата на сезона, при предварително продадени пакети, ни задължи да покрием останалите 11%. Това рефлектира върху цените на пакетите сега през септември. Вместо да има намаление, то ние трябва да калкулираме увеличение. Това не се харесва на летовниците в никакъв случай", коментира пред “Труд news" председателят на УС на сдружението Павлина Илиева. Тя обобщи, че в чужбина ДДС във всички държави е различно.

“Тази ставка за нас ни отнема конкурентоспособност занапред в следващия сезон, чиито пакети се калкулират сега", заяви тя.

“Ние не можем да спечелим и нито една обществена поръчка, защото като сметнем 9% на хотели и ресторанти, прибавяме още 20 на сто ДДС отгоре. Така е и при физическите клиенти. Те се насочват към директна резервация в хотелите, като прескачат туроператора", посочи още Илиева.

Като експерт обаче, тя прогнозира до поне още 30 на сто по-евтини септемврийски нощувки.


Още по темата: общо новини по темата: 1062
16.09.2024 »
15.09.2024 »
15.09.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
12.09.2024 »
предишна страница [ 1/177 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Айде затваряйте си оборите и идете в Турция да ви научат на туризъм и отношение към клиента.
+1
 
 
е как все има спад на туристи и сезона ви е мижав вече за поредна година и все отваряте на следващото лято и пак смучете пари от хората ? Защо не фалирате като сте все на загуба и всеки сезон е слаб ???
+3
 
 
Тарикати станали бизнесмени и чакат да вземат парите на хората като предлагат НИЩО! Години наред сработваше номера с "Подкрепете Българското", обаче вече никой не се връзва на патритиочните номера, за да си дава парите и да му се подиграват.
+4
 
 
Догодина спада на посещаемост ще е 80%,защото нямяте елементарно уважение към туристите.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: