Повече от половината малки и средни гастрономи в страната нямат договори с екарисажите за извозване на негодните продоволствия, сочат данните от проверките, които експерти на агенцията са направили в магазинната мрежа. Това е притеснително не само за контролните органи, но и за хората, пазаруващи там. В наредбата обектите се разделят на три категории в зависимост от големината. Изискванията ще бъдат прецизирани за малки, средни и големи магазини. В кварталните бакалии има ограничени количества стоки, както и малък асортимент, затова и отпадъците там са по-малко. Малките не могат да комуникират директно с екарисажа, защото обикновено имат два-три килограма развалени продукти. За тях не е изгодно да се поръчва специализирана кола, затова храните ще се предават в междинните складове, откъдето ще се извозват за унищожаване в един от двата екарисажа у нас - във Варна и Шумен, уточни Войнов.
Годишно в двата екарисажа у нас се изгарят около 400 т бракувани храни. По закон за това всеки търговец плаща сам, но цената е доста по-тънка, ако се ползва междинният склад, докато идването на специална кола от Североизточна България до София например е много по-скъпа услуга.
За старите манджи е необходимо да се осигурят хладилни условия, което трудно се постига от кварталните магазинчета. Големите хипермаркети обаче също трябва да имат условия за развалените храни. Немислимо е храните с изтекъл срок на годност да остават по два-три месеца в магазините, категорични са специалистите. В момента нашето законодателство не уточнява нито времето, нито обема, който може да се държи в магазините. Написано е, че храните трябва да се изведат до екарисаж по най-бързия начин, така че да не създават проблеми за общественото здраве.
Охладените мръвки най-бързо дават фира
Дълбоко замразените меса може да се съхраняват при -18 градуса до шест месеца, докато пресните дават фира много бързо. Сроковете за съхранение зависят от това какво е месото - прясно, охладено или дълбоко замразено. Всеки продукт има ясно разписан срок на годност, който трябва да се спазва, категоричен е д-р Войнов. Ако търговците искат да избегнат загубите, може да се обърнат към хранителната банка, препоръча той. По този начин дарените храни ще стигнат до нуждаещите се, а не да се хвърлят в огъня. Освен това няма да се налага изобщо съхранение на храни с изтекъл срок на годност и няма да се дължат пари на екарисажите.
Източник: в. "Монитор"