Христо Грозев: Може да се наблюдават много нови провали на агентите на Кремъл

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
12:43 / 21.06.2024
1737
"Шпионите на руските специални служби прибягват до по-агресивни тактики на работа в Европа и поради тази причина правят все повече грешки, които увеличават вероятността да бъдат разкрити". Това е коментирал разследващият журналист на Bellingcat Христо Грозев в интервю за LIGA.net.

Грозев е заявил, че в момента агентите на Руската федерация работят, "осъзнавайки, че войната е глобална и че не разполагат с много време за дипломатическо присъствие в много европейски държави".

"Те предприемат много агресивни действия, свързани с големи грешки, и позволяват на западните разузнавателни служби да ги заловят и екстрадират", е обяснил разследващият журналист.

Грозев е коментирал още, че "като оставим настрана политическото желание за изгонване на възможно най-много руски дипломати, до шест месеца може да се наблюдават много нови провали на агентите на Кремъл".

"Те ще доведат до по-строго отношение на западните държави към Руската федерация, до затваряне на възможността за получаване на каквито и да било визи. Това е, което ще видим до края на годината", е заявил Грозев.

В края на зимата The Economist публикува статия, която разкрива, че благодарение на смяната на ръководителя на "комитетите за специално влияние" Руската федерация е успяла да реабилитира разузнаването си на световната сцена. В резултат на тази промяна руското разузнаване е станало много по-ефективно.

В публикацията също така се отбелязва, че руските разузнавателни служби може би участват в подготовката на война между Русия и НАТО. Сред подходите, в допълнение към кражбата на класифицирана информация, може да бъде опит за влошаване на отношенията между ЕС и САЩ, подкопаване на помощта за Украйна и провокиране на конфликт в рамките на НАТО.

Виж коментарите (1)

Още по темата (4462):
19.06.2024 Путин си тръгна с подаръци от Северна Корея
18.06.2024 Кадиров подготвял наследник?
11.06.2024 Зеленски обеща войната да бъде прекратена при условията на Украйна
11.06.2024 Удължава се срокът на временната закрила за бягащите от Украйна
03.06.2024 Джордж Клуни опроверга твърдения
03.06.2024 Колега на Путин: В състояние е да накара всекиго да го хареса, особено му се удава с възрастни мъже
Още новини от Национални новини:
Обявиха червен код за половин България!
Депутати от "Величие" са заплашвали един от основателите на парти...
Вижте какво ни чака в следващите часове
Задържаха българка, издирвана за трафик на бебета в Гърция
Автомобил се запали в движение на Дунав мост
Ето какво показват изследванията на водата в Черно море


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).