ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
И големите земеделски партии излизат в подкрепа на търга - земята трябва да бъде обработвана от частни фермери
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:25 / 05.09.2012Коментари (0)1827
© Burgas24.bg
Едни от най-големите земеделски партии "Земеделския народен съюз", Българска индустриално-аграрна партия и БЗНС "Н. Петков" излязоха в подкрепа на процедурата за раздържавяване на земи чрез компенсаторни инструменти. С изявления в медиите те коментират, че пускането на всички необработваеми земи от Държавния поземлен фонд ще има положителен ефект за цялото земеделие и селско стопанство.

Като най-големи плюсове изтъркват "откриването на нови възможности за бизнес и създаване на нови работни места в селата и в селските райони, възможности за допълнителни доходи и подобряване състоянието на потребителската кошница на населението. Експертите смятат, че това не е особено много земя, но в дългосрочен план подобна политика е правилна и стратегически добре ориентирана, защото в крайна сметка ще води до увеличаване на земеделското производство. Доколкото това касае някои чисто потребителски стоки, нормално би било да се очаква нормализиране на техните цени.

След като обявената продажба на земеделска земя от Държавни поземлен фонд стана повод за подкрепа и множество положителни коментари и на най-големите браншови организации, в медиите се надигнаха някои опозиционни политически партии с не толкова подкрепящи аргументи. По повод негативизма породен от политизирани организации и опозиционни партии, Румен Йончев, от политическа партия "Земеделския народен съюз" и бивш зам.изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", коментира: Не чух нито икономически, нито сериозен политически аргумент против търговете за продажба на земеделски земи от Държавния поземлен фонд и против превръщането на тази земя в частна."

Според него начинанието на Министерството на земеделието трябва да се адмирира, защото за първи път правителство се сеща, че "държавната земя, която залежава и стои необработваема, е ресурс, който може да бъде използван". Чрез продажбата ще се вкара повече земя в земеделския оборот, което е нещо абсолютно необходимо с оглед на това, че в света храните стават все по-добър бизнес, а за България те са традиционен бизнес. Земята трябва да бъде обработвана от частни фермери, защото е известно, че държавата не е добър стопанин, споделя още Йончев.

Това днес в официално изявление потвърди и Министъра на земеделието Мирослав Найденов. Той разказа, че след като е отнета земята от хората, те са били обезпечени с бонове. Именно затова още тогава се залага текст в закона, по който държавата става длъжна всяка година да организира търгове с поименни компенсационни бонове, докато те бъдат занулени. Министърът заяви, че това е правено от всички предходни правителства, с тази разлика че те са пускали определени апетитни парчета в определени региони от страната. За първи път се прави одит на всички необработваеми и невзети под аренда земи и то в цели 26 области на страната. Така се дава равен шанс на всички притежатели на бонове или да закупят земя за тях, или да ги осребрят.

По повод опозиционните нападки, че има изтичане на информация, Мирослав Найденов категорично заяви - търгът е публично обявен преди година и половина при изнасяне на антикризисната програма на правителството, и отделно преди два месеца. В тази връзка Румен Йончев коментира: "Ако ние се съмняваме в способността на държавата да си върши работата, това означава, че просто трябва да я затворим и да спрем всичко останало".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Велосипедист е открит мъртъв в необезопасена шахта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: