ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Идва зимен скок на тока, водата и парното
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:12 / 04.10.2007Коментари (0)2420
© dnevnik.bg
Председателят на регулаторната комисия Константин Шушулов
Токът може да поскъпне с нови 7-10% още от началото на 2008 г. Най-вероятно ще има повишение на цената на парното във Варна, Плевен и Търново, както и на водата в Шумен, Търговище и Добрич.
Това стана ясно след срещата на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов с депутатите от парламентарната енергийна комисия.

Поскъпването на тока не може да се задържи, защото върху него влияят цените на въглищата на световния пазар, които също скочиха през последните месеци, обясни Шушулов.
Представители на Българската стопанска камара поискаха държавата да излезе със стратегия за повишението на тока, тъй като повечето производства зависят от него. "Няма как да ни призовават за конкурентоспособност, а да променят цените на тока, когато им хрумне, както направиха тази пролет", заяви секретарят на БСК Петър Денев. Според експерти на БСК причината за част от рекордната инфлация това лято е именно вдигането на цените на тока за индустриални нужди със средно 30%.
Междувременно вчера се разбра, че през последните няколко седмици ръководството на АЕЦ "Козлодуй" е привикало клиенти, които купуват тока директно от нея, и ги е помолило да се съгласят на по-високи цени. Причината е, че атомната централа изпитва трудности след аварията в 5-и блок, заради която той не работи над една седмица. "Засега само някои от по-малките търговци реагираха положително, но дори и по-високите цени са под тези, по които продаваме на НЕК", каза пред "Сега" източник от АЕЦ.
Цената на тока за индустриални нужди е причината за поскъпването на водата в Шумен, Търговище и Добрич, съобщи вчера Шушулов. Почти всички ВиК дружества в Североизточна България поискаха от комисията увеличение на цената, но проверката на комисията показала, че само в тези три града водните дружества наистина не издържат финансово. Искането е за около 30-40% поскъпване, при което цената на водата в Добрич би трябвало да мине рекордните 2.40 лв. за кубик.
ДКЕВР най-вероятно ще разреши на 3 от топлофикациите - Варна, Плевен и Велико Търново, да повишат цените точно преди началото на зимата. Все още не е ясно колко ще е повишението.


От топлофикациите в София и Пловдив засега се въздържат от предположения ще има ли скок на цената на топлото, но Шушулов бе категоричен, че и да поискат, комисията няма да разреши, още по-малко през зимата. Ситуацията във Варна, Плевен и Велико Търново обаче била различна.
Независимо какъв ще е скокът на цената на тока и парното, най-евтиното гориво за отопление е природният газ.
Фирмите за топлинно счетоводство, които работят в двата най-големи града - София и Пловдив, също настояват да вдигнат цената на услугата, се разбра вчера. Според новите правила от този сезон таксите за отчитане на уредите по радиаторите трябва да се събират от самите топлофикации. По закон фирмите за топлинно счетоводство могат сами да определят цените и още от миналата зима те настояват за поне 20-30% увеличение. Обикновено таксата е 4-5 лв. на радиатор на година, или 12-15 лв. на апартамент. Вчера Шушулов обяви, че ДКЕВР ще настоява фирмите да доказват пред топлофикациите разходите, които правят за услугата, и едва тогава би трябвало да им се разреши да вдигат цената.



Източник: в."Сега"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Music Of The Ages 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Футбол - други
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: